Gömör és Kishont büszkeségei

Középkori templomok és a belőlük áradó nyugalom várja za ide érkezőt.

Fotó: Shutterstock

Az egykori bányászvidék településeit páratlan szépségű középkori templomai teszik különösen érdekessé.

Szlovákiában is találhatók olyan, értékes freskókkal díszített impozáns szakrális építmények, melyek szépségükben vetekednek Európa más, jelentős templomaival. Történetük egészen a középkorig nyúlik vissza, és az teszi őket igazán egyedivé, hogy autentikus formában, minimális változtatásokkal maradtak fenn. Ezek a dél-szlovákiai templomok – különleges freskóiknak köszönhetően – idén elnyerték az Európai Örökség címet. Az, hogy a több évszázados múlttal rendelkező építmények újra a figyelem középpontjába kerültek, részben a Gótikus Út Egyesületnek köszönhető, amely 2007 óta dolgozik Gecelfalva, Ochtina, Csetnek, Kövi, Karaszkó, Kijéte, Rimabánya, Rimabrézó, Hizsnyó, Gömörrákos, Süvete és Pelsőc templomainak felújítása érdekében.

www.instagram.com

Klaudia Danková on Instagram: "#gemerslovakia#nature#sun#beutiful#bestfriends ❤️"

​Fenséges szentély

A csetneki templom lélegzetelállító látványosság –

itt találhatók Szlovákia legnagyobb kiterjedésű középkori falfestményei.

A csaknem az összes falat díszítő freskók olasz mesterek művei. A vallási motívumok mellett a csetneki templom falán egyebek mellett a hét szabad művészetet jelképező nőalakok is megjelennek.

A süvetei Antiochiai Szent Margit-rotunda Közép-Európa legnagyobb kör alaprajzú román stílusú építményeinek egyike. A restaurátorok rátermettségének köszönhetően a középkori építmény mind külső, mind belső megjelenésében fokozatosan visszanyeri eredeti, román kori stílusjegyeit.

www.instagram.com

TIBOR OROSZ on Instagram: "#stitnik #csetnek #štítnik #slovakia #felvidék #altar #secrects #woodenfurniture #joinery"

​Egy különleges rendezvény

A templomokat az egyes evangélikus vagy református gyülekezetek, illetőleg római katolikus egyházközségek tartják fenn. Megtekintésük előtt egyeztessünk a templomgondnokkal vagy a plébánia adminisztrátorával. Az ehhez szükséges telefonszámok a Gótikus Út Egyesület weboldalán (www.gotickacesta.sk) is megtalálhatók. Belépti díj nincs, önkéntes adományokat azonban elfogadnak.

A régió történelmi értékeinek népszerűsítése jegyében az előző évekhez hasonlóan – a Nyitott Gótikus Út rendezvény részeként – idén, augusztus 13-án is megnyíltak e csodálatos templomok kapui.

A templomok tágabb vonzáskörzetében a természetbarátokat is igazi élmények várják. Remek túralehetőségeket kínál a közeli Szlovák Paradicsom, a hőségben pedig felüdülést nyújthat a Dobsinai-jégbarlang, a Gombaszögi- és a Domicai-cseppkőbarlang vagy a Ochtinai-aragonitbarlang.

AMI MÉG ÉRDEKELHET