A térképen ott van, mégsem léphetünk erre a szigetre sosem

Az adatelemzőknek számára fontos helyszín csalódás lesz a turisták számára.

A világ politikai térképe

Bár a térképeken jelölhető, a Null-sziget valójában nem létező földterület.


Bár nehéz a térképen az Egyenlítő és a kezdő hosszúsági kör találkozását pontosan kiszúrni, de ez valahol az „afrikai kontinens öblében” található. Ez a Null-sziget, mely nevéből adódóan a nulladik szélességi és a nulladik hosszúsági fokon (0° É, 0° K) helyezkedik el, nagyjából Ghána országától délre, az Atlanti-óceánon.

Fotó: Google Maps

Egy nagyon is létező és gyönyörű sziget: Smaragdzöld sziget a türkizkék tengerben: Thászosz

Mivel a Null-sziget koordinátái 0° É, 0° K, ezért a különböző digitális térképek és adatbázisok automatikusan erre a pontra irányítják a felhasználókat akkor, ha azok véletlenül téves koordinátákat írtak be az adott szolgáltatás keresőjébe.

Emiatt a sziget a hibás geokódok tökéletes megtestesítője lett.

Ez a fura jelenség idővel az adatelemzőknek is feltűnt, akik tréfásan „null-szigetnek” kezdték hívni a szokatlan pontot.

Ezt sem érdemes kihagyni: A megunhatatlan sziget: Szardínia

Azt nem tudni, mikor kapta becenevét a Null-sziget, ami viszont biztos, hogy az először 2011 környékén jelent meg a Natural Earth nevű, önkéntes geográfusok által fenntartott nyilvános térképen. A szigetet itt úgy írták le, mint

„egy kitalált, összesen 1 négyzetmétert lefedő sziget, amely Afrika közelében, az Egyenlítő és a főmeridián kereszteződésénél található. A 0:0 koordinátapont nagyon hasznos a geokódolási hibák jelzésére.”

Bár a Null-szigeten egyetlen hajó sem tud kikötni, helyét a valóságban egy meteorológiai bója, az úgynevezett 13010-es állomás jelzi. Ez 16 társával egyetemben az Atlanti-óceán előrejelző és kutatási rendszerének (PIRATA) részét képezi, és olyan dolgokat mér, mint a szélsebesség, a levegő hőmérséklete és a páratartalom. A meteorológiai bóják segítségével a meteorológusok könnyebben tudnak éghajlati modelleket megalkotni, ami pedig pontosabb előrejelzésekhez vezet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET