V krajine zubrov

Rumunská župa Neamţ, ktorá sa nachádza východne od Karpát, je obľúbenou destináciou pre ľudí oddaných ekoturizmu.

Foto: Tinutul Zimbrului

Jednou z neprehliadnuteľných atrakcií tohto úžasne zeleného kraja je zubria rezervácia, kde môžu tieto kopytníky voľne žiť.

V súlade s prírodou

Jedinečné čaro tejto oblasti je dané harmóniou prírodných krás s kultúrnymi a duchovnými hodnotami. Lesy so stovkami rokov starými stromami a lúky plné kvetov lákajú milovníkov prírody ako magnet na výlety do tohto kúta Rumunska. Zubry možno pozorovať v rezervácii Ținutul Zimbrului (Krajina zubrov) pri obci Vânători Neamț za takmer prirodzených životných podmienok. Na území prírodného parku je pre zubra zabezpečený zalesnený a trávnatý biotop, kde môžete v rámci organizovanej prehliadky obdivovať tieto majestátne cicavce z rôznych úkrytov. Okrem zubrov tu môžete vidieť aj jeleňa, diviaka, líšku, veveričku, mačku divú, jazveca a množstvo rôznych vtákov.

Foto: Tinutul Zimbrului

Kráľ rumunských lesov

Zubry sa v minulosti vyskytovali v listnatých lesoch takmer v celej Európe, sú to najväčšie bylinožravé cicavce na našom kontinente, dospelý samec môže vážiť až 800 – 1000 kg. V minulých storočiach sa ich biotop zmenšoval, až napokon divoká populácia úplne vyhynula. Zubry žijúce v Karpatoch sa ešte v 18. storočí lovili. Dnes by im hrozilo vyhynutie, ak by odhodlaní pracovníci prírodného parku Vânători Neamț nebojovali za to, aby sa toto obrovské zviera opäť stalo kráľom rumunských lesov.

Aklimatizačný výbeh pre zubry je mozaikou lesných a voľných plôch, kde sú zriadené rôzne zariadenia pre návštevníkov (altánky, visutý chodník, tematické trasy). Väčšina trasy sa prekrýva s chodníkmi, ktoré používajú zubry pri hľadaní potravy, takže môžete vidieť stopy, ktoré toto zviera zanechalo, a pochopíte, prečo je zubor „architektom“ krajiny. Krok za krokom budete mať pocit návratu do dávnych čias a zavŕšením tohto zážitku bude stretnutie so zubrom. Medzitým sa návštevníci môžu dozvedieť aj veľa o okolitých lesoch. Byť ticho je potrebné nielen kvôli tomu, aby ste sa k zubrom dostali čo najbližšie, ale aby ste počuli aj šumenie lesov, najkrajší hlas matky prírody.

Foto: Tinutul Zimbrului

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET