7 krajín s prijateľnou kvalitou ovzdušia

Vzhľadom na 134 skúmaných štátov vo svete ide o veľmi malé číslo.

Foto: Shutterstock

Nedávny výskyt saharského prachu na Slovensku opätovne otvoril otázku kvality ovzdušia aj v našej krajine. Ak by sme mali hodnotiť. v ktorých krajinách sa môžete "slobodne nadýchnuť" čistého vzduchu, z takmer dvoch stovák svetových štátov vám vyjde len sedem krajín.

www.tiktok.com

Ktorých 7 krajín na svete má čisté ovzdušie? #čistývzduch #krajina #svet #austrália #estónsko #fínsko #grenada #maurícius #novýzéland #island

Z európskych krajín sa do top 7 dostali severské krajiny ako Estónsko, Fínsko a Island.

Austrália a Oceánia sú zastúpené svojimi dvomi dominantnými krajinami, pričom po Novom Zélande Austrálii nahráva najmä obrovská rozloha tohto štátu.

Z Ameriky a Afriky sa do výberu dostali len ostrovy Grenada a Maurícius a Ázia vo výbere chýbala úplne.

Tento rebríček bol zostavený švajčiarskou organizáciou pre kvalitu ovzdušia, IQAir. Skúmali sa najmä drobné prachové častice PM2,5, čo sú mikroskopické sadze tenšie ako naše vlasy. Ich dýchanie má za následok veľké množstvo zdravotných komplikácií, aj množstvo úmrtí. Za najhoršie postihnuté krajiny boli označené Pakistan, India, Tadžikistan a Burkina Faso. V Európe vám najväčšie riziko hrozí v Bosne a Hercegovine, Čiernej Hore a Severnom Macedónsku.

Na Slovensku je najčistejším mestom Poprad, naopak najhoršie v meraniach dopadli Dudince a Bratislava.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET