Dedina v krajine, ktorá je v inej krajine: Nahwa

Nahwa to je enkláva v enkláve

Foto: Shutterstock

Ak máte radi cestovateľské pikošky, vyberte sa do Nahwy, malej dediny v Spojených arabských emirátoch, ktorá je situovaná uprostred ománskeho územia Madha. Toto územie zase leží v enkláve vnútri emirátu Šardžá. Táto komplikovaná hranica je jednou z najzložitejších na svete a je tu len jedna ďalšia taká – na hranici medzi Holandskom a Belgickom.

Život v Nahwe

Aj keď sa to môže zdať zložité, obyvatelia Nahwy a Madhy žijú bez hraníc – doslovne. Nehľadiac na to, že prekročenie hraníc nevyžaduje žiadne pasové kontroly ani fyzické bariéry.

Prírodné krásy a infraštruktúra

Hoci architektúra a krajina Nahwy sa na prvý pohľad nezdajú byť ničím neobvyklým, cestou z husto osídleného pobrežia sa ocitnete v skoro mesačnej krajinnej scenérii. Táto oblasť ponúka zaujímavý kontrast k pobrežiu. Avšak, buďte pripravení – cesta do Al-Nahwy je v dobrom stave, ale hneď ako opustíte dedinu, cesta sa mení na prašnú cestu pretínajúcu nerovný terén, ktorá nie je pre bežné autá ideálna.

Nahwa a kultúrne dedičstvo

Stará dedina Nahwa bola opustená v 90. rokoch, ale jej duch žije v novej Nahwe, modernom osídlení postavenom na vyvýšenom mieste. Tu, môžete navštíviť Archeologické centrum Al Nahwa, ktoré sa snaží predstaviť dedičstvo oblasti a poskytuje služby návštevníkom. Po ceste si môžete všimnúť rad emirátskych vlajok, ktoré jasne ukazujú, pod ktorú suverenitu dedina spadá.

www.youtube.com

Nahwa Cave | Nahwa Farm | Madha, Oman | Exploring natural places of UAE

Neobíďte ani cestu do oázy a miestnej jaskyne.

Význam a budúcnosť Nahwy

Napriek svojej zložitej geografii, Nahwa a jej okolie ostávajú miestom pokoja, kde miestni obyvatelia pokračujú v živote s malým záujmom o zložité hranice. Tento jedinečný kúsok sveta láka návštevníkov, ktorí hľadajú netradičné destinácie na svoje cesty, a zároveň poskytuje fascinujúci pohľad na to, ako môže historické dedičstvo ovplyvniť mapy sveta.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET