Lacné cestovanie po Európe v mimosezóne

Cestovanie do obľúbených turistických destinácií je mimo sezónu oveľa výhodnejšie. Prečo? Pretože môžete zažiť všetky najčastejšie navštevované pamiatky bez toho, aby ste si museli vystáť dlhočizné rady, tlačiť sa v davoch, čakať, kým sa uvoľní to najlepšie miesto na fotku a hlavne ušetríte veľa peňazí. Letenky po Európe si dokážete uchmatnúť počas februára až apríla bez problémov do 50€. Rovnako aj hotely a auto požičovne majú oveľa nižšie ceny a lacnejšie vás vyjde aj stravovanie v reštaurácii.

Foto: Shutterstock

Ak chcete znížiť náklady počas cestovania na minimum, nemôžete pozerať na to, že sa možno neokúpete v mori, alebo si budete musieť zo sebou zobrať aj teplejšiu bundu. Všetko ma svoje plusy aj mínusy. Šikovní cestovatelia chcú spoznať novú krajinu, vyhnúť sa davom turistov a ušetriť. Preto vám prinášame pár tipov na lacné destinácie, ktoré sa oplatí navštíviť aj mimo sezónu.

Grécko

Foto: unsplash

Od júna do konca augusta praskajú grécke ostrovy vo švíkoch. Uličky sú zaplnené turistami a na mnohých ostrovoch si musíte na západ slnka obsadiť miesto už dve hodiny dopredu. Zdá sa vám to šialené? Santorini je supermodelkou medzi dovolenkovými destináciami a tiež je zastávkou výletných lodí, z ktorých sa vyroja turisti, pozrieť si práve na západ slnka. Ak patríte medzi tých, ktorí by si radi vychutnali romantické Santorini a jeho biele budovy s modrými kupolami nad azúrovým morom, ale vždy vás odrádzali davy turistov, kúpte si letenku na jar. Ceny sa pohybujú cez nízko nákladové spoločnosti od 75€ spiatočne.

O kráse Atén nepochyboval ani Homér. Niekedy sa zdá, že Atény sú viac miest v jednom. Od nablýskaného Kolonaki cez bohémsku časť Exarchia, pestrofarebné Monastiraki, historické centrum a čarovné uličky štvrti Plaka pod Akropolis, či najbohatšia štvrť Kifissia s cyklotrasami, peknými domami, nákupnými centrami a parkami, svieža štvrť Glyfada s plážami, nočným životom, obchodmi, luxusnými hotelmi a prístavmi. Za spiatočné letenky na týždeň zaplatíte vo februári neuveriteľných 11€ a odmenou pre vás budú poloprázdne reštaurácie s hotelmi za polovičné ceny.

Thessaloniki je miesto, ktoré si zachovalo neoceniteľné dedičstvo svetových dejín. Turistov tu vítajú početné múzeá, kultúrne pamiatky, knižnice, chrámy astronomické observatórium, architektonické stavby a náleziská. Biela veža pri mori, staroveká Agora, hrobka kráľa Filipa, Galeriusov víťazný oblúk, to všetko môžete vidieť za 18€ letenky vo februári. Navyše od 15. januára začínajú 70% výpredaje na kvalitné kožušinové výrobky, tak ušetríte viac krát.

Španielsko

Foto: Pixabay

Barcelona patrí medzi najkrajšie hlavné mestá v Európe, ak nie na celom svete. Pri návšteve musíte vidieť aspoň jedno z veľkých majstrovských diel Gaudiho. Nedokončená katedrála Sagrada Familia, úchvatný park Guel s nádhernými výhľadmi či secesný dom Casa Batlló. Za návštevu stojí aj víťazný oblúk Arc de Triomf alebo Sagrat Kor na vrchole hory Tibidabo. Dostať sa sem vás bude stáť určité úsilie, ale odmenou vám bude fantastický výhľad na mesto so zapadajúcim slnkom. Môžete sa tu povoziť na kolotočoch v zábavnom parku z 19. storočia alebo zájsť do kostola. Barcelona nemá len jedno centrum, takže sa tu oplatí zobrať si hop on – hop off autobus, ktorý chodí okolo celého mesta a stojí pri každej dôležitej pamiatke. Spiatočné letenky na február až marec začínajú od 15€.

Valencia je mesto plné kontrastov starého mesta a futuristických budov. Jedno z najprívetivejších miest Španielska, kde môžete stráviť pár dní s letenkami už od 15€. Samozrejme, tu musíte ochutnať hviezdnu paellu a ďalšie pochúťky, ako sú mušle alebo mlieko z tigrích orechov. Ak sa vám podarí stihnúť 19. marec, zažijete oslavy slávneho Fallas, pálenie gigantických kartónových sôch. V tomto čase by letenky na predlžený víkend vyšli 71€.

Taliansko

Foto: Pixabay

Za pizzu vďačíme Neapolu, no v tomto veľkom, okázalom meste je toho oveľa viac. Neapol, týčiaci sa nad Vezuvom, je niekedy vynechaný zo štandardného turistického itinerára. A práve preto sa sem oplatí zájsť. Práve zo sopky Vezuv sa vám po 20-30 minútovej túre naskytnú dych berúce výhľady. Neapol je tiež miestom krutých bojov a mnoho civilizácií tu súperilo o získanie moci. Dnes už ako pripomienka ťažkých čias, stoja v meste ruiny. V tieni Vezuvu sú neprávom Pompeje. Táto osada bola zničená počas ničivej erupcie sopky. Napriek množstvu lávy, ktorá sa vyliala na mesto, sú dnes Pompeje vo fantastickom stave. Vďačia za to obrovskej vrstve popola, ktorá sa usadila na čiastkové ruiny a pôsobila tak ako konzervátor. Prejdite sa po rozsiahlych ruinách, navštívte Amfiteáter, Apolónov či Jupiterov chrám. Letenky na 5 dní v Neapole, vo februári a v marci, vás vyjdu 41€ a v apríli začínajú letenky od 50€.

Večné mesto Rím síce nepatrí medzi tie najlacnejšie v Taliansku, ale je to povinná zastávka každého cestovateľa. A ak ho chcete aspoň raz za život navštíviť, určite ušetríte v jarných mesiacoch, kedy dokážete uloviť letenky za úžasných cca 30€ spiatočne. Nájdete tu množstvo ruín a vykopávok, koloseum vám dá predstavu o tom, ako bojovali gladiátori. Oválny panteón, ktorý je dnes kostolom, patrí medzi najlepšie zachované stavby z rímskych čias. Rím je v podstate jedno obrovské múzeum. Nie je preto prekvapením, že celé historické centrum mesta je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Siedme najväčšie mesto v Taliansku - Bologna – je často na chvoste návštevnosti. Čo je škoda. Bologna je podceňovaná a pritom ponúka tak veľa. Nájdete tu všetko kultúrne a kulinárske a za všetko zaplatíte menej peňazí, lebo nie je tak predražená ako Rím, Miláno či Florencia. Ponorte sa do širokej siete elegantnej architektúry a bočných uličiek, trhov s potravinami a kaviarní, najstaršej univerzity na svete, rozpadajúcich sa historických domov a vysokých veží. Vyjdete na vrchol jednej z nich – Asinelli a po 498 schodoch sa vám naskytne neuveriteľný panoramatický výhľad na červené mesto. Bologna je rodiskom bolognese. Pre najlepší gastro zážitok si zájdite do ulíc Quadrilatero, hneď vedľa námestia Piazza Maggiore. V meste nenájdete pretlak turistov, čo vytvára autentický a pohlcujúci zážitok. Letenky vo februári a v marci začínajú na 11€ a v teplejšom apríli od 35€.

AMI MÉG ÉRDEKELHET