Fény az éjszakában – Európa leghíresebb világítótornyai

De vajon miért látjuk őket olyan szépnek?

világítótorony
Fotó: Shutterstock

Háborgó tenger, sötétség, viharos szél – a tengerészek rémálma lehet, de a biztonságba vezető utat egy rendszeresen felvillanó fény jelzi: a világítótorony fénye.

A világítótornyok évezredek óta segítik a tájékozódásban a tengerészeket. Bár napjainkban inkább csak látványosságként szolgálnak – esetleg szállodává, kávézóvá alakítottak át őket –, de nem egy közülük még a GPS korában is irányítja a hajókat. A világon több mint 21.000 világítótorony van, közülük szemezgetve mutatunk be néhány közelit, amit érdemes a bakancslistára tenni és egyszer felkeresni.

A legrégebbi: Torre de Hércules, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

A világ legrégebb óta működő világítótornyát még a rómaiak építették 2000 évvel ezelőtt Spanyolország északnyugati partján. Coruña világítótornyát Herkules-toronyként is emlegetik, és napjainkban is az eredeti funkcióját tölti be. A legenda szerint itt volt Gerylon, Herkules egyik legyőzött ellenfelének a nyughelye. A legendás világítótorony 2009 óta Spanyolország nemzeti emlékműve és az UNESCO Világörökség része, ahol a turisták megcsodálhatják az eredeti római kori lámpát. Az építmény legfelső szintjéről mesés kilátás tárul elénk.

A legszebb: Chania, Görögország

Fotó: Shutterstock

Kréta szigetének ikonikus látványossága nemcsak Görögország, hanem a világ egyik legszebbnek tartott világítótornya. Az eredetileg velenceiek által 1595-1601 között épített torony tönkrement a török hódoltság idején. Később az egyiptomi megszállók az 1830-as években minaretként újjáépítették, de az idők során leromlott az állaga. 2006-ban az eredeti velencei stílusban felújították, de minaretre utaló építészeti elemek is láthatók rajta. Napjainkban nem látogatható, de kívülről is csodálatos, és a part menti éttermekből különösen éjszaka nyújt fantasztikus látványt.

A legnyugalmasabb: Fanad Head világítótorony, Írország

Fotó: Shutterstock

Az írországi Donegal megyében található Fanad Head világítótornyot a HMS Saldanha 1812-ben bekövetkezett tragédiája után építettek – a hajótörés egyetlen túlélője a hajó papagája volt. Az első jelzőfény 1817-ben gyulladt ki először, azonban a hajósoknak továbbra is komoly megpróbáltatást jelentettek a Lough Swilly fjordjai. Itt süllyedt el 1917-ben az SS Laurentic, fedélzetén 3211 aranyrúddal, melyek közül 22 darabot a mai napig nem találtak meg. A világítótoronyban három lakás van – régen a toronyőrök laktak bennük –, napjainkban pedig a turisták kényelmét szolgálják. Mivel wifi nincs az épületben, tökéletes helyszínt nyújt a kikapcsolódásra.

A monumentális: Phare de Cordouan, Franciaország

Fotó: Shutterstock

Ez a reneszánsz építmény Franciaország legrégebbi világítótornya. A tenger Versailles-ja, a világítótornyok királya becenéven is emlegetik. 1611-ben építették, és aki felkeresi, azonnal megérti, hogy miért került fel 2021-ben az UNESCO világörökségi listájára. A Gironde torkolatában található Cordouan a maga 67 méteres magasságával a világ 10. legmagasabb hagyományos világítótornya. A tetejére 301 lépcsőfok vezet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik nemcsak a tengerre, hanem a szárazföldre is

A kihívás: Tourlitis, Görögország

Fotó: Shutterstock

Ezt a bájos világítótornyot a Kükládok szigetcsoport legészakibb tagja, Androsz partjaitól 200 méterre húzták fel egy sziklaképződményre. A megépítése nem kis kihívás volt, tíz évig tartott, amíg végre 1897-ben elkészült, és az építők leleményességét dicséri, hogy még egy kőlépcsőt is sikerült kifaragniuk az Égei-tenger közepén. A második világháború alatt komoly károkat szenvedett, de az 1990-es években újjáépítették. Belülről nem látogatható, de hajóval mindenképpen érdemes közelebbről is megnézni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET