Lietadlá v žraločej koži

Environmentálny prístup prináša zmeny aj v leteckej doprave. BASF a Lufthansa Technik vyvinuli špeciálny poťah na zníženie trenia, pripomínajúci drsnú kožu žralokov. Výsledkom je nižší odpor vzduchu o jedno percento.

Foto: Sonja Brüggemann, Lufthansa Technik AG

Lufthansa plánuje využívať inováciu od budúceho roka na nákladných lietadlách, vďaka čomu by mohli ročne emisie oxidu uhličitého klesnúť o 11,7 tisíca tony.

Milióny hranolovitých pásov

www.youtube.com

AeroSHARK - Cutting emissions with sharkskin technology

Spolu s popredným svetovým výrobcom chemikálií a náterov BASF vyvinula Lufthansa funkčnú biomimetickú technológiu: film so sotva vnímateľnou rebrovanou textúrou malých výčnelkov - pásikov. Film má milióny hranolovitých pásov, z ktorých je každý veľký len 50 mikrometrov. Aplikované sú na lietadlo špecifickým spôsobom a sú zarovnané s prúdením vzduchu, čím sa dosahuje zvýšenie účinnosti znížením trenia, podobne ako je to u žralokov vo vode.

Pásová fólia sa dá jednoducho aplikovať aj na veľké komerčné lietadlá. Je extrémne odolná aj voči vysokým teplotným a tlakovým rozdielom, aj voči ultrafialovému žiareniu vo vysokých letových hladinách.

AMI MÉG ÉRDEKELHET