Letisko, ktoré pravidelne zaplavuje more

Dostať sa dá odtiaľ len do Glasgowa – aj to len v prípade, ak letisko práve nie je pod vodou kvôli prílivu.

Foto: Getty Images

Na škótskom ostrove Barra sa nachádza jediné letisko na svete, kde lietadlá nepristávajú na asfalte, ale na piesočnatej pláži.

Ostrov Barra, kde žije iba 1 174 ľudí, sa oplatí navštíviť predovšetkým pre jeho prírodné krásy. Podľa Tripadvisoru patria medzi jeho najvýznamnejšie turistické atrakcie kaštieľ Kisimul a miestne kultúrne centrá; medzi programami dominujú najmä pobyt na pláži či výlety (na lodi).

Foto: Getty Images

Najzaujímavejším je však beztak letisko ostrova, keďže veľa ľudí o sebe nemôže povedať, že by mali skúsenosť s pristátím na pláži. Letisko bolo otvorené už v roku 1936 a dnes má k dispozícii tri pristávacie/odletové dráhy v tvare trojuholníka.

Foto: Getty Images

Dĺžka všetkých troch dráh je vyznačená stĺpmi, takže piloti majú počas pristávacích/odletových manévrov čo robiť.

VÄČŠÍM STROJOM ANI NIE JE DOVOLENÉ NA TOMTO LETISKU PRISTÁŤ; POUŽÍVAŤ HO MÔŽU LEN LIETADLÁ, V KTORÝCH MAXIMÁLNY POČET CESTUJÚCICH NEPRESIAHNE ČÍSLO 15.

Najväčšia kuriozita letiska však spočíva v tom, že kvôli jeho polohe sa spoje musia prispôsobovať prílivu a odlivu. Letisko Barra totiž každý deň aspoň dvakrát zaplaví more.

TAKTO VYZERÁ PRISTÁTIE:

www.youtube.com

Landing at the only airport that's also a public beach

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Článok Surfer Today podotýka, že na letisku sa nachádzajú všetky potrebné miestnosti, ako sú čakáreň, parkovisko a návštevnícke centrum. Samotnú pláž si netreba predstaviť ako uzavretú plochu: je v hojnom počte navštevovaná turistami – odvážlivcami, ktorí bažia po lastúrach.

PRAVIDELNE ICH TREBA UPOZORŇOVAŤ, ABY KONTROLOVALI, ČI VIDIEŤ NA LETISKU VETERNÝ RUKÁV – TOTIŽ AK JE VYVESENÝ, HOCIKEDY TAM MÔŽE PRISTÁŤ LIETADLO.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET