Lyžovačka s výhľadom na Saharu: lyžiarsky raj v Afrike, Oukaïmeden

Foto: Shutterstock

Európski turisti navštevujú Maroko predovšetkým pre jeho nádherné pláže, výlety do púšte a historické mestá, no prekvapivo má táto severoafrická krajina čo ponúknuť aj milovníkom zimných športov!

Jediné, a preto najlepšie

V Afrike je celkovo 13 zjazdoviek – najviac ich je v Maroku, Alžírsku a Juhoafrickej republike. Tieto zjazdovky zvyčajne umožňujú len niekoľko stoviek metrov lyžovania, a tak sa na európske pomery naozaj nedajú nazvať lyžiarskym strediskom a už vôbec nie lyžiarskym rajom. Jedinou výnimkou je Oukaïmeden v pohorí Vysoký Atlas v Maroku, ktoré je skutočne lyžiarskym rajom. Návštevníkov tu víta pomerne dobre vybudovaná infraštruktúra – ubytovanie, požičovňa lyžiarskeho vybavenia, reštaurácie. Je pravda, že nedosahuje európske štandardy, ale to nie je prekvapujúce, keďže lyžiarska sezóna tu trvá len od konca decembra do konca februára.

Na somárskom chrbte a na lyžiach

Oukaïmeden je 80 km vzdialené od Marrákeša. Lyžiarske stredisko sa nachádza v nadmorskej výške 2610 – 3268 metrov. Dá sa k nemu dostať autom, taxíkom, helikoptérou, ale aj autentickým marockým spôsobom na somárskom chrbte, a práve to dodáva miestu čaro. Ponúka zjazdovky všetkých stupňov náročnosti o celkovej dĺžke 10 km, najväčší výškový rozdiel je 658 metrov. Zjazdovky obsluhuje sedačková lanovka a niekoľko vlekov. Najdlhšia trať má dĺžku 3 kilometre, no pri lyžovaní si treba dávať pozor na to, že trať môže byť miestami zľadovatená a inde kašovitá. Niektoré trate môžu predstavovať výzvu z dôvodu nedostatku značiek, t. j. hranice tratí nie sú jasne definované. Skúsení lyžiari a snowboardisti sa často rozhodnú využívať terén mimo zjazdoviek, ktorý vyzerá ako zjazdovka, ktorou v skutočnosti nie je.

Neznesiete davy ľudí? Lyžujte v Afrike!

Ak dovolenkujete v Maroku počas zimných mesiacov, určite navštívte Oukaïmeden, hoci i len na jeden deň, pretože lyžovačka v Afrike bude zážitkom na celý život. Zamyslite sa nad tým: koľko vašich známych môže povedať, že boli na lyžovačke v Afrike?

Oukaïmeden je navyše v porovnaní s európskymi lyžiarskymi strediskami oveľa lacnejší a keďže Maroko nie je práve preslávené zimnými športmi, na zjazdovkách nenarazíte na veľké davy ľudí. Čerešničkou na torte je, že za jasného počasia si môžete vychutnať úchvatný výhľad z pohoria Vysoký Atlas, ktoré sa nachádza hneď vedľa Sahary.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET