Kata Blanka Vas: Ženský Peter Sagan vo svete cyklistiky

Vo svete cyklistiky sa nestáva často, že by niekto vynikal vo viacerých disciplínach súčasne. No v dvoch krajinách – na Slovensku a v Maďarsku krátko po sebe vyrástli hviezdy, ktoré túto výnimku potvrdzujú. Najnovšou je 21-ročná Kata Blanka Vas z Maďarska, nádejná náhrada Petra Sagana.

Foto: Red Bull Content Pool

Po tom, ako sa Peter Sagan rozlúčil so svojou kariérou profesionálneho cestného cyklistu, ostalo v cyklistickom svete trochu prázdno. Len málokedy sa totiž objav talent, ktorý zvládne excelovať nie v jednej, ale hneď viacerých disciplínach. Zatiaľ čo éra Petra Sagana doznieva, na cyklistickom nebi vychádza nová hviezda, tentoraz vo svete ženskej cyklistiky. Pochádza z Maďarska a jej meno je Kata Blanka Vas.

Ženský Sagan?

Foto: Red Bull Content Pool

Budapeštianska rodáčka oslávi 3. septembra 2023 svoje dvadsiate druhé narodeniny. Podobne ako Peter Sagan, aj Kata dokázala svoj talent vo veľmi skorom veku. Na rozdiel od Sagana nie je takou výraznou postavičkou, no jedno majú spoločné: adaptabilitu na rôzne typy pretekov. Kým Peťo Sagan začínal na horskom bicykli, aby zahviezdil vo vrcholovej cestnej cyklistike, Kata Blanka Vas sa ukazuje ako multitalent v cyklokrose aj horskej cyklistike. Výzvy týchto športov sú úplne odlišné, no Blanka Vas ich zvláda s prehľadom. Blanka Vas dnes jazdí za ženský tím medzinárodnej cyklistickej únie SD Worx a v roku 2020 si zasúťažila aj na „cesťákoch“.

Výdrž a inšpirácia

Foto: Red Bull Content Pool

To, čo Blanku Vas oddeľuje od iných cyklistov, je nielen jej vek, v ktorom dosahuje veľké výsledky. Je to aj jej obdivuhodná výdrž. Pri pretekoch, ako je cyklokros, kde je fyzická aj mentálna výdrž kľúčom k úspechu, sa Kate darí držať a udávať tempo s tými najlepšími už niekoľko rokov.

To, čo však Katu Blanku Vas a Petra Sagana spája asi najviac, je schopnosť inšpirovať najmladšiu generáciu. Deti a mladí ľudia sa s nimi dokážu stotožniť a po Slovensku tak aj v Maďarsku vyrastá nová generácia so vzormi, ktoré presahujú hviezdy sociálnych sietí bez akéhokoľvek talentu či úsilia. Tu deti majú chuť športovať, venovať sa niečomu systematicky, nasledovať dobrý vzor a v živote niečo dokázať. A tak ako Peťo Sagan, aj Kata Blanka Vas má teraz šancu zviditeľniť svoju domovskú krajinu v celosvetovom meradle.

Foto: Red Bull Content Pool

AMI MÉG ÉRDEKELHET