Te tudod, melyik a világ leghosszabb folyója? Nem egyszerű a válasz

Két folyó versenyzik az első helyért.

Nílus folyó

Sokáig nem volt kérdés, hogy a Nílus a világ leghosszabb folyója, amit az Amazonas követ soron. Azonban korántsem ilyen egyszerű megállapítani egy folyó pontos hosszát, emiatt hát a tudomány világában heves vita övezi a kérdést.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a 6695 kilométer hosszúságú Nílus számít a világ leghosszabb folyójának.

Az ikonikus egyiptomi folyót rögtön az Amazonas követi 6400 kilométer hosszával, mely az Andoktól folyik egésze az Atlanti-óceánig. A dél-amerikai folyó azért mégis csak kiérdemelt egy első helyet: ő szállítja ugyanis a világon a legnagyobb víztömeget.

Bizonyos mérések szerint azonban egyáltalán nem könnyű megállapítani, hogy valóban a Nílus-e a világ leghosszabb folyója – írja az IFLScience.

Watch this video ad-free on Nebula: https://nebula.tv/videos/real-life-lore-why-nobody-knows-the-worlds-longest-river Please ...

Why Nobody Knows the World’s Longest River

Bizonyos brazil lexikonok szerint az Amazonas 6750, más források szerint pedig 6992 kilométer hosszú.

De mi miatt nem tudják pontosan? Napjaink fejlett tudományának komoly fejtörést okoz, hogy megállapítsa egy-egy folyó hosszát, de miért?

Nos, mostanra már az sem egyértelmű, honnan ered az adott vízfolyás.

Mikor válik egy ér csermellyé, egy csermely patakká, egy patak folyóvá? A sok vízfolyás közül, melyek végül az Amazonasban vagy a Nílusban kötnek ki, egyáltalán melyiket tekinthetjük a nagy folyamok „jogelődjeinek”? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tud egzakt választ adni a tudomány – így azonban lehetőség marad a különböző nemzetek közötti önfényező vetélkedésére.

Photo by Sébastien Goldberg on Unsplash

A Nílusról például úgy tartják, hogy a Viktória-tóból ered. igen ám, de a Viktória-tavat több másik folyó, köztük a Kagera is táplálja – utóbbi viszont a Rwenzori-hegységből ered. Ezért hát szinte lehetetlen megállapítani, hogy hol is található az a bizonyos nulladik kilométerkő.

Az Amazonas esetében is hasonló a helyzet: 2007-ben ugyanis egy brazil tudóscsoport próbálta lemérni a folyó hosszát. Meglepő vagy sem, arra jutottak, hogy Dél-Amerika büszkesége pár száz kilométerrel hosszabb a Nílusnál. Azonban ezeket az eredményeiket sem vehetjük készpénznek: csak annyi biztos, hogy valahol a perui Andokban ered a folyó.

Legalább a legnagyobb víztömegű folyam kérdésében nincs vita a tudósok között.

AMI MÉG ÉRDEKELHET