Mnohé mestá v Spojených štátoch sa v priebehu niekoľkých desaťročí môžu stať mestami duchov

To všetko ako dôsledok klimatických zmien a starnutia spoločnosti.

Foto: Unsplash / Joshua Rawson-Harris

V súčasnosti zažíva úbytok obyvateľstva 43 percent amerických miest a podľa jednej z nedávnych analýz sa tento pomer bude v najbližších desaťročiach naďalej zhoršovať. V závislosti od toho, ktorý klimatický scenár sa berie do úvahy, by podľa vedcov mohlo až 64 percent miest zaznamenať drastický pokles populácie do roku 2100.

Do roku 2100 sa náš svet bude pravdepodobne dramaticky líšiť od toho, ako ho poznáme teraz, a to v dôsledku prírodných síl, ktoré vzplanú v dôsledku klimatických zmien. Aj naše mestá budú vyzerať úplne inak – a niektoré z nich sa stanú len tieňom ich súčasných dní.


Podľa novej štúdie zverejnenej v časopise Nature Cities bude do konca storočia postihnutá takmer polovica z 30 000 miest v Spojených štátoch určitou formou poklesu obyvateľstva a stratí 12 až 23 % svojej populácie.

PODĽA ANALÝZ SA BUDÚ TIETO MESTÁ V BUDÚCNOSTI PODOBAŤ SKÔR NA REDNÚCE, FRAGMENTOVANÉ KOMUNITY AKO NA PRÁZDNE MESTÁ DUCHOV, HOCI VO VEĽMI EXTRÉMNYCH PRÍPADOCH MÔŽE NASTAŤ AJ ÚPLNÉ VYĽUDNENIE.

Tento proces sa dá podľa štúdie zvrátiť iba vtedy, ak samosprávy v každom meste budú schopné včas reagovať na meniace sa potreby obyvateľov.

Foto: Shuttertock

Science Alert upozorňuje: podľa vedcov bude mať takéto výrazné zníženie počtu obyvateľov doteraz nevídané následky a kvôli fragmentácii miest môžu prestať existovať také služby, ktoré sa v súčasnosti považujú za nevyhnutné, ako je doprava, čistá voda, elektrina a prístup na internet.

TENTO PROCES VO VYĽUDNENÝCH ČASTIACH MIEST MÔŽE VIESŤ K ZATVORENIU OBCHODOV S POTRAVINAMI, A TÝM PÁDOM KU VZNIKU STÁLE VIAC POTRAVINOVÝCH PÚŠTÍ.

Týmto termínom sa pomenúvajú znevýhodnené oblasti, kde chýba prístup k lacnejším obchodom s potravinami, výživným potravinám, zelenine a ovociu, resp. kde k nim majú niektorí obyvatelia lepší prístup ako iní. Dokonca aj v prosperujúcich metropolách s inak bohatým výberom potravín môžu existovať zaostalé časti alebo izolované predmestia bez cenovo dostupných produktov.

Foto: Shuttertock

Očakáva sa, že vyľudnenie postihne v najväčšej miere mestá v severovýchodnej a stredozápadnej oblasti USA. Hoci štáty Texas a Utah v súčasnosti ešte stále rastú, do roku 2100 určite tiež zažije značná časť ich komunít úbytok obyvateľstva a v dôsledku zanedbanej infraštruktúry môžu vyľudnené oblasti nakoniec zostať bez čistej pitnej vody, ako sa to stalo v prípade mesta Jackson v štáte Mississippi v roku 2021.

Táto štúdia sa zaoberá aj problémom starnutia: do konca storočia vraj môže byť na celom svete dvakrát toľko osemdesiatročných ľudí ako päťročných. Podľa vedcov si riešenie dramatických demografických zmien vyžaduje výraznú zmenu postoja v kruhoch strojárov a takisto bude treba čoraz viac zohľadňovať miestne, špecifické potreby komunít.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET