Toto uzbecké mesto takmer nikto nepozná, hoci bolo dôležitou zastávkou Hodvábnej cesty

Navyše je plné kultúrnych pamiatok.

Foto: Shutterstock

Vo svete sa dostáva čoraz viac pozornosti „neznámym“, málo obývaným miestam. Hoci tieto miesta nemôžu súťažiť s tými najpopulárnejšími destináciami, často tam nájdete minimálne tak zaujímavé a jedinečné atrakcie, ako v populárnych turistických miestach. Jeden z najznámejších turistických magazínov, Condé Nast Traveler ocenil práve tieto menšie mestá. Z nich teraz predstavíme málo známu, ďalekú destináciu, Itchan Kala, čo bola dôležitá zastávka na Hodvábnej ceste.

V juhovýchodnej časti Uzbekistanu, neďaleko turkménskych hraníc sa nachádza 90-tisícové mesto Khiva. Jeho historické staré mesto, Itchan Kala je od roku 1990 na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Tento priestor ohraničený stredovekými hradbami obýva iba tristo ľudí.

Podľa článku časopisu Express budete mať na uliciach Itchan Kala pocit, ako keby ste čakali v stredovekom karavane, aby ste konečne vyrazili do perzskej púšte.

Tomu sa netreba diviť, keďže staré mesto ukrývajúce sa medzi desaťmetrovými hradbami bolo svojho času jednou z najvýznamnejšou zastávok Hodvábnej cesty. Bolo to posledné miesto na oddych pre karavany pred tým, než vyrazili do obrovskej púšte, ktorá leží na území súčasného Turkménska a cez ktorú sa dostali na územie dnešného Iránu.

Khíva, Uzbekistan

Foto: Shutterstock

Staré mesto je považované za jednu z najdôležitejších lokalít stredoázijskej islamskej architektúry. Väčšina budov už prešla rekonštrukciou, no počas prác vyslovene dbali na to, aby zachovali tradičný stredoveký architektonický štýl.

Vďaka tomu sa mesto Itchan Kala zachovalo v najautentickejšej možnej forme, takže tu naozaj budete mať pocit, že ste sa stali súčasťou živej minulosti.

Hlavnými pamiatkami tejto mestskej časti sú mešita Juma z roku 1782, neprehliadnuteľný modrozelený minaret Kalta Minor z roku 1855, jediný svojho druhu na svete, ktorý je pokrytý na celej ploche obkladmi, i takzvané madrasy, ikonické stavby stredovekého arabského školstva, kde prebiehalo najmä vzdelávanie v náboženskej tematike.

www.youtube.com

How to make UZBEK PILAF (Pulao, Palov, Plov, Osh)

Ak zavítate do tohto mesta, popri historických pamiatkach si nájdite čas aj na rušné bazáry a určite si vyskúšajte tradičnú uzbeckú kuchyňu. Aj ako street food môže byť vynikajúce napríklad manti (mäsom plnené taštičky, podobné japonskej gyoze), alebo národné jedlo krajiny, plov, pokrm z ryže a zeleniny uvarený vo vývare, ktorý existuje v rôznych variáciách.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky: pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET