Mestské katakomby v Žiline

Vedeli ste, že aj mesto Žilina má svoje katakomby? Kedysi boli tieto priestory pod Mariánskym námestím miestom posledného odpočinku, neskôr sa tu skladovali potraviny, tovar na obchodovanie či víno, a za 2. svetovej vojny sa stali útočiskom židovských detí.

Foto: TIK Žilina


Už nikdy neprejdete cez žilinské Mariánske námestie rovnako

Foto: TIK Žilina

Gotické pivnice na Mariánskom námestí sú druhou najstaršou pamiatkou v meste a rozhodne by ste si nemali nechať ujsť prehliadku týchto tajomných priestorov. Kým ich navštívite osobne, priblížime aspoň na diaľku, v čom spočíva ich tajomná zaujímavosť.

Katakomby prekvapujú svojou rozlohou, údajne sa nachádzajú pod celým námestím, a v minulosti bolo údajne možné dostať sa tajnou chodbou až na Zámok v Budatíne. Toto sa však overiť nedá, pretože bočné, rozvetvené chodbičky sú zasypané a nikto nevie, kam skutočne vedú.

Steny pivníc boli pôvodne z kameňa a dosiek. Fakt, že bol tento priestor obložený drevom svedčí o tom, že miestni obchodníci boli v minulosti bohatí. Žiaľ, Žilina bola častou obeťou požiarov, a drevo pri požiaroch zhorelo.

Zaujímavosťou je, že v katakombách sa nachádza jediný zachovaný gotický oblúk v Žiline a priamo nad pivnicami sa nachádza Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola, rovnako aj rezidencia kláštora. Obe budovy postavili v minulosti jezuiti na mieste 5 pôvodných renesančných domov, ktoré odkúpili a zriadili na ich mieste nižšie gymnázium. Neskôr bol v budove Nitrianskym biskupstvom zriadený sirotinec. Práve z tohoto obdobia a súvislosti pochádza názov Sirotársky kostol. V roku 1945 sa stal sirotinec dočasnou civilnou nemocnicou a od roku 1958 tu pôsobila Stredná zdravotnícka škola. Neskôr sa stala užívateľom budovy Považská galéria v Žiline, no a od roku 1993 tu po reštitúcii sídli Rád menších bratov kapucínov.

V priestore katakomb sa tiež nachádzajú miesta pre pozostatky mŕtvych na spôsob pece, zvané lokuly. V minulosti boli práve tieto priestory terčom vykrádačov hrobiek, a niekoľko vzácnych nálezov zmizlo.

Nie sú katakomby ako katakomby

Foto: TIK Žilina

Mestské katakomby v Žiline vlastne nie sú katakomby v pravom zmysle slova, pretože tento názov sa do veľkej miery spája s počiatkami kresťanstva v starovekom Ríme, kedy boli kresťania nútení ukrývať sa v podzemných priestoroch. Ako sme už spomínal, tie žilinské sú pozostatky meštianskych domov a ich pivníc, ktoré na námestí historicky stáli od stredoveku.

Miesto pre legendu

Aké by to boli katakomby bez legendy. Traduje sa, že na Mariánskom námestí žila svojho času vedma Agáta, ktorej sa v meste sa mnohí báli, lebo veštila a často povedala pravdu. Keď v čase trhov prišlo zlé počasie a nikto nechcel Agátu prichýliť, ujali sa jej bratia jezuiti. Umiestnili ju práve do tejto podzemnej miestnosti. Práve vtedy však vypukol veľký požiar a zhoreli všetky domy na Mariánskom námestí, zachoval sa len kostol a kláštor. Agáte teda pripísali moc čarov.

Na záver už len praktické: Nezabudnite si vziať so sebou baterku / čelovku!

AMI MÉG ÉRDEKELHET