Karácsonyra hangolódva: illatos mézes sütemények

Fotó: Shutterstock

A méz a legősibb természetes édesítőszer, amelynek ráadásul gyógyhatása is van. Jellegzetes ízének és illatának köszönhetően ez az aranybarna életelixír számtalan desszert alapanyaga. Válogatásunkban néhány olyan könnyen elkészíthető mézes sütit mutatunk be, amelyekkel nemcsak a karácsonyi időszakban, hanem az év bármely napján garantáltan sikert arathatunk.

Kókuszkocka mézes tésztából

Fotó: Shutterstock

A tésztához a margarint jól kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, az egész tojásokkal és az olvasztott mézzel. Hozzáadjuk a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A mázhoz egy lábasban a margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a porcukrot, a kakaót, valamint a tejet. Néhány percig főzzük, majd langyosra hűtjük, végül rumaromát vagy rumot keverünk hozzá. A kihűlt tésztát felszeleteljük, egyesével belemártogatjuk a kakaós masszába, utána pedig kókuszreszelékbe forgatjuk.

Mézes-kakaós holdacskák citromos mázzal

A cukrot, a tojást, a vajat és a mézet habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, majd egy kevés tejjel jó alaposan kikeverjük. A masszát zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha a tészta kihűlt, kiszúróformával hold (vagy tetszőleges) alakú formákat szaggatunk belőle. Közben elkészítjük a mázat: a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével közepesen keményre verjük – akkor jó, ha lassan folyik le a habverőről. Ezzel a mázzal bekenjük a holdacskák tetejét, hagyjuk megszáradni, utána tálaljuk.

Egyszerű mézes-diós torta

Fotó: Shutterstock

Egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, a tojássárgáját és az olvasztott vajat. A tésztát egy belisztezett deszkára borítjuk és simára dolgozzuk, majd hűvös helyen pihenni hagyjuk. Ezt követően a tésztát kinyújtjuk és egy kerek sütőformába helyezzük. Közben a vajat és a mézet lassú tűzön felolvasztjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a tejszínt, a rumot, az apróra vágott diót, és jól összekeverjük. A keveréket a tészta tetejére öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET