8 tipov na zdravšie darčeky pre dospelých na Mikuláša

Skvelá príležitosť, ako spojiť niekoľkonásobnú radosť z obdarovania je darovať niečo zmysluplné, potrebné, zdravé či podnetné. Prinášame pár tipov na netradičné poňatie mikulášskej odmeny pre blízkych.

Foto: Shutterstock

Svätý Mikuláš bol výnimočná osobnosť. Jeho odkaz spočíva v čare dávania, ktoré by sme si všetci mohli osvojiť o trochu viac. Mikuláš nemusí byť len o kope sladkostí v čižmách a topánkach – môže byť aj o darovaní niečoho zdravého.

V súvislosti s predvianočným časom plným darčekov je na mieste zamyslenie: rozmýšľali ste niekedy nad tým, že keď vás niekto obdaruje, myslel na vás ešte pred samotným obdarovaním mnohokrát? Prvýkrát keď premýšľal, čo by vás potešilo, nasledovala výroba darčeka či jeho nákup, zabalenie, plánovanie odovzdania a nakoniec samotná radosť.

Organické pochúťky

Foto: unsplash

Sladkosti nemusíte hneď vylúčiť z vašej voľby, no zvážte možnosť darovať ako pochúťku organickú čokoládu, cukríky alebo sušienky. Uprednostňujte výrobky, ktoré používajú udržateľné a ekologické obaly. Dobrou alternatívou k sladkostiam sú aj oriešky a sušené ovocie, ktoré sa skvelo chuťovo dopĺňajú a dodávajú telu potrebné živiny.

Čaj v bio kvalite

Foto: unsplash

Dobrému čaju, najmä v zimnom období, málokto povie nie. Nemusí ísť o povzbudivý zelený či čierny čaj. Môže to byť čaj na dobrý spánok či na spestrenie dňa. Čaj z organických byliniek v nápaditom balení sa poľahky stane darčekom-skvostom.

Fľaša dobrého medu

Foto: Pixabay

Sú dni, keď chlieb s maslom a medom chutí a zasýti lepšie, ako tá najobľúbenejšia sladkosť. Inokedy sú zas dni, keď nápoj (ako darovaný bylinkový čaj) naozaj potrebuje osladiť. Presne na také príležitosti je tu fľaša kvalitného tekutého zlata. Darujete niečo sladké a pritom veľmi zdravé. Veď pri akej inej sladkosti si môžete dopriať plnú lyžicu zdravia zároveň?

Rastlina v kvetináči

Foto: unsplash

V čižme sa môže objaviť aj zeleň v podobe rastlín v kvetináčoch. Sú nielen skvelou dekoráciou. Rastliny pomáhajú aj zlepšovať kvalitu ovzdušia. Môžete si vybrať zo širokého spektra rastlín od náročných až po tie, ktoré sotva potrebujete zalievať. Takýmto darom môžu byť aj čerstvé bylinky či jedlé kvety, ktoré sa dajú využiť v kuchyni.

Fľaša na vodu alebo šálka na kávu na opakované použitie

Foto: Pexels

Hoci na Slovensku plastové fľaše recyklujeme, zásadným princípom by malo byť znižovanie množstva odpadu. Opakovane použiteľné balenia sú cesta ako na to. Podporte udržateľné návyky tým, že darujete opakovane použiteľné fľaše na vodu alebo šálky na kávu. Hľadajte výrobky, ktoré sú vyrobené z ekologických materiálov, ako je sklo alebo bambus.

Obal z včelieho vosku

Znížiť množstvo plastového odpadu môžete aj tým, že darujete obaly z včelieho vosku, ktoré možno použiť ako alternatívu plastových obalov na skladovanie potravín. Pod stromčekom by sa možno takýto darček veľmi nevynímal, ale Mikuláš pre dospelých je skvelý spôsob ako si pripomenúť, ako by sme mali robiť veci správne.

Upcyklované alebo ručne vyrobené darčeky

Foto: unsplash

Najlepší darček je vždy ten, do ktorého vložíte svoju osobnosť, svoj čas, svoje umenie a svoju kreativitu. Upcyklovanie je opätovné použitie materiálov pre iný účel. Z vecí, ktoré by sa inak vyhodili, sa stávajú šperky, praktické predmety dennej potreby či tašky. Ručne vyrobiť môžete mydlá, sviečky, bublinové bomby do kúpeľa, pílingy a mnohé iné drobnosti. A keď už chcete zostať pri sladkostiach, dobrý domáci koláč či buchty vedia väčšinou poraziť akúkoľvek kupovanú sladkosť.

Semená alebo cibuľky

Foto: unsplash

Podporte záhradkárčenie darovaním semien alebo cibuliek, ktoré sa dajú zasadiť nielen na jar. Aj v zime existujú rastliny, ktoré keď zasadíte do kvetináča na okennom parapete, budete vidieť ako postupne rastú a budete sa tešiť zo života, kým za oknom bude vládnuť tvrdá zima.

AMI MÉG ÉRDEKELHET