Mílosz, a nyugalom szigete

Nem turistaparadicsom. Ellenben gyönyörű.

Milos
Fotó: Shutterstock

A mélykék Égei-tenger által körülölelt, vulkanikus eredetű Mílosz a Kükládok szigetcsoport tagja. Amit egy görögországi nyaralástól el lehet várni, azt ez a gyönyörű sziget is képes nyújtani. Hangulatos falvak, gyönyörű strandok, kivaló gasztronómia, és nem utolsó sorban csend várja a háborítatlan pihenést kereső turistákat.

Mílosz szépségéről már Hippokratész is említést tett, megemlítve a sziget barlangjait és termálforrásait. Az ókorban híres volt az itt könnyen bányászható obszidiánról, amelyből éles szerszámokat és ékszereket készítettek. 1820-ban itt találták meg Európa egyik leghíresebb Vénusz-szobrát, amely ma a párizsi Louvre-ban látható. A Milói Aphrodité (a római mitológiában Vénusz – ezen a néven vált ismertté a szobor) a szerelem és a szépség istennője volt, ezért Míloszt a szerelem szigetének is nevezik.

​Pihenésre tökéletes

A szigetre a legegyszerűbben komppal vagy Athénból induló belföldi repülőjáratokkal juthatunk el. Autót bérelni nem feltételnül szükséges, hiszen Mílosz területe mindössze 150 négyzetkilométer, azaz körülbelül akkora, mint egy közepes nagyságú város, ráadásul a helyi buszközlekedés nagyon jó. Mivel ezen a szigeten a turizmus még gyerekcipőben jár, és látnivalóból sincs túl sok, a nyaralást főleg azok fogják élvezni, akik a tömegektől távol, csendesen, háborítatlan természeti környezetben szeretnének pihenni. Akár azt is mondhatnánk, hogy Mílosz alaposan profilt váltott: míg az ókorban a szerelem szigete volt, napjainkban inkább a nyugalom szigete.

Plaka

Fotó: Shutterstock

Mílosz aprócska fővárosa az alig 1000 lelket számláló, bájos Plaka, ahol mindenképpen érdemes tenni egy romantikus sétát a szűk sikátorokban az égszínkék ajtós-ablakos, hófehérre festett házak között. A település legmagasabb pontja egy vulkanikus eredetű domb, melynek csúcsán a velencei uralom idejéről tanúskodó Plaka-kastély (Plaka Castle) trónol. Fantasztikus kilátás nyílik innen a tengerre, és ugyancsak innen érdemes megnézni a naplementét is. Az Archeológiai Múzeumban megtekinthetjük a Milói Aphrodité (avagy Vénusz) pontos másolatát, valamint több ókori szobrot és kerámiát is. Plaka központjától alig néhány percre található a rómaiak által épített ókori színház, ahol még napjainkban is tartanak előadásokat.

​Ókeresztény katakombák

A sziget legjelentősebb műemlékei a római kori ókeresztény katakombák – ilyeneket Görögországban sehol máshol nem láthatunk. 1844-ben bukkantak rá a három föld alatt rejtőző katakombára, melyeket folyosók kötnek össze. A keresztények eleinte menedéknek használták ezt a helyet, ahova az őket üldöző rómaiak elől elbújtak, majd a folyosók két oldalán a sziklába sírokat vájtak, és a kereszténység korai szakaszában ide temették az új vallás követőit. Ma ez a világ legnagyobb feltárt ókeresztény temetője.

​Holdbéli strand: Sarakiniko

Fotó: Shutterstock

Sarakiniko

Míloszon sok mesés strandot találunk, melyek közül Gerakas a leglátogatottabb, ahol egy hatalmas szikla tornyosul az aranyhomokos part fölé, nem mindennapi látványt nyújtva. A legszebb strand viszont Papafragasnál található – hatalmas sziklák veszik körül, és a strandra csak egy kis barlangon keresztül lehet bejutni. Mílosz legkülönlegesebb strandja egyértelműen Sarakiniko, amit vétek lenne kihagyni. Vulkáni eredetű sziklaképződményei, a fehér homok, a szokatlanul fehér sziklák holdbéli tájat idéznek, a türkizkék tengerrel pedig fantasztikus kontrasztot alkotnak. Mivel Sarakiniko érintetlen terület, itt nincsenek nyugágyak, jetski-kölcsönzők, és persze tömeg sem – viszont könnyen megközelíthető autóval és busszal is. Tökéletes hely a kikapcsolódásra és a természettel való találkozásra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET