Vajon megéri az all inclusive, vagy átverés?

Senki nem olvassa el helyetted az apróbetűs részt, úgyhogy neked muszáj lesz.

hotel
Fotó: Shutterstock

Az igaz, hogy úgy hirdetik, mindent magában foglal az all inclusive, dehát azért mindent többnyire mégsem. Vagyis utána kell nézned a hotelnek, a képeknek, a szolgáltatásoknak, például hogy az alkohol benne foglaltatik-e az árban, és hogy a gyermekmegőrzés milyen időtartamra vonatkozik és hány éves (hónapos) kortól.

Egy all inclusive nyaralás életed legjobb vakációja lehet, ha azt kapod, amire számítasz. Azok választják a szállodai ellátásnak ezt a formáját, akik a pihenés alatt nem akarnak azzal foglalkozni, mikor, hol és mit esznek, hogy figyeljék a számlát, amikor kikérik a medence szélén a koktélt, miközben a család többi tagja is folyamatosan fogyaszt. Lehetetlen követni a költéseket, és akkor már célszerűbb a korlátlan fogyasztást és szolgáltatásokat választani – gondolják sokan, aztán meglepődnek a szálloda elhagyásakor, hogy mennyi mindent felszámoltak még a szobájukhoz a vakáció alatt. Amiben minden all inclusive szolgáltatás hasonlít, hogy drága, és aki sokat fizet, szeretne elégedetten távozni. Te is, igaz?

Van, ami benne van, de nem a luxusmasszázs

Fotó: Shutterstock

Az első csapda, hogy az all inclusive-ban nincs benne minden szolgáltatás. Lehet, hogy étkezés terén nem lesz okod panaszra, mert egész nap ehetsz, ihatsz, de ha más, extra szolgáltatásokra is vágysz, akkor kérdezz rá mindegyikre. Szereted a vízi sportokat? Szinte biztos, hogy a motoros járgányokat nem adják „ingyen", legyen szó vízisíről, a motorcsónakos kite-ról vagy jetskiről, szinte biztos, hogy azért külön díjat kérnek. Ugyanez vonatkozik a wellness szolgáltatásokra, a masszázsra, az arckezelésre vagy a pedikűrre. Ha olyan körutazásra mész, ami minden állomáson all inclusive ellátást ígér, akkor különösen legyél körültekintő, hiszen valószínűleg minden egyes szállásnál mások lesznek az ingyenes szolgáltatások.

Keress rá a hotelre!

Egy üdülőhelyen is lehet egy hotelláncnak több szállodája más-más kínálattal, programokkal és szolgáltatásokkal. Foglalás előtt nézd jól végig a galériát, keress rá az értékelésekre minden létező fórumon, a TripAdvisortól a Facebookig, hogy lásd valójában, mit kaptak a hotel vendégei a pénzükért cserébe!

Jatt vagy nem jatt?

Kell borravalót adni? Mennyit? Vagy nem illik? Sok mindentől függ, hiszen nem mindegy, milyen országban vagy és az sem mindegy, mi a hotel saját szabályzata. Általában az all inclusive szolgáltatásban benne foglaltatik a szervizdíj, de ha úgy érzed, hogy egy-egy szolgáltatás olyan kiváló volt, hogy a hotel dolgozója megérdemel egy kis pluszt, akkor ne fogd vissza magad. Lehet, hogy életed legjobb masszázsát kaptad, remek idegenvezetőd volt a kiránduláson vagy különösen profi volt a komornyik, és akkor nekik is jár a prémium.

Önmérséklet

Az nem a hotel hibája, hogy egyes vendégek betegre eszik magukat a korlátlan fogyasztás lehetősége miatt. A hotel dolgozói nem egyszer láttak már olyat, hogy egyes vendégek annyit ettek és ittak az első napon, hogy utána gyomorrontással napokra az ágyban ragadtak, és így lemaradtak rengeteg szuper programról, túráról, műsorról és persze különleges fogásokról és koktélokról is. Tartsd észben, hogy nem enni mentél, hanem nyaralni és bármennyire is vonzó az ötödik adag garnéla, inkább hagyd ott!

...és a lusták

Sok nyaraló az egész vakáció idejére a hotelben marad, nem akarja felfedezni a környéket, és ez nagy hiba! Persze sokkal kényelmesebb egész álló nap a medence szélén kortyolgatni a hűsítő italokat és olvasni, de ha már ott vagy, menj kirándulni, sétálni, fizess be egy hajós kirándulásra vagy városnézésre, hiszen ettől csak több élménnyel gazdagodsz!

Menj biztosra!

Fotó: Shutterstock

Valamiért az gondolják a turisták, ha egy luxus hotelben vagy resortban nyaralnak, ott nem történhetnek balesetek vagy kellemetlenségek. Sajnos még a legjobb hotelekben is előfordulhat lopás és a legprofibb kialakítású medencében is lehet akkorát esni, hogy kórházban kössön ki a vendég. Indulj ki abból, hogy bármi megtörténhet és mindig köss utas- és balesetbiztosítást! Akkor sincs gond, ha indulás előtt elfelejtettél biztosítást kötni, mert online bármikor megteheted, akár a repülőtérről vagy a hotelból is.

Egy szett elegáns ruha

Mivel alapvetően egy felső kategóriás szállodába készülsz megszállni, legyen nálad legalább egy garnitúra elegáns ruha, mert ezekben a hotelekben minden turnus alatt van legalább egy, de általában több olyan műsor (tánc, koncert, színház), amin illik nem flipflopban és atlétában részt venni.

Kérj bátran szobaszervizt!

A legtöbb all inclusive szállodában ingyenes, 24 órás szobaszerviz áll rendelkezésedre, csak így nem svédasztalról tudsz rendelni, hanem a hotel étlapjáról. Kár lenne kihagyni ezt a lehetőséget!

Nem korlátlan a gyerekfelügyelet

A legtöbb luxusszálloda kínál gyerekfelügyeletet és animátorokkal szervezett programokat, csoportos játékokat vagy műsorokat, esetleg még játszósarkot is, de mindezt szervezett keretek között, egy-két óra erejéig. Tehát ha igénybe veszed ezeket a szolgáltatásokat, akkor menj időben a gyerekedért, az animátoroknak vagy pihenniük kell vagy egy másik helyszínen van dolguk, ha vége van az előző programnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET