Ezt a 10 dolgot mindenképp fotózd le, ha elutazol!

A felhő egészen váratlan helyzetekben segíthet.

Fotó: Unsplash

Jobb esetben egyikre sem lesz szükség, kicist is rosszabb esetben viszont sokat segíthet, és rengeteg elpazarolt időtől és bosszankodástól menthet meg néhány kép.

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a telefon életmentő tud lenni: egyrészt használhatjuk segélyhívásra, és sokszor a legjobb unaloműző. Azt pedig, hogy még ezer más dologban könnyítheti meg az életünket, azt sok tapasztalt utazó esetei bizonyítják. Ne feledd például, hogy amit lefotózol, az a felhőben is ott van, tehát ha az irataiddal együtt a telefonodat is ellopják, a felhőből még lehívhatsz értékes képeket.

Bérelt autó? Fotózz!

A bérelt járműveket (mindegy, hogy roller, bicikli, lakóautó, jet-ski, robogó vagy személyautó), bérléskor és visszaadáskor is fotózd le, ez az esetleges későbbi kártérítési ügyek esetén jól jöhet még. Autóknál a lökhárítókat és a kerekeket közelről is rögzítsd!

Hol is parkoltam?

Akár bérelt, akár saját autóval parkolunk ismeretlen helyen, fotózzuk le valami jellegzetes, rögzített dologgal együtt, mint például egy utcatábla, buszmegálló, középület, és legyenek a képen a körülöttünk álló autók is. Ha bérelt autóval vagyunk, és az megsérül a parkolóban, akkor később meglesz a mellettünk álló autók rendszáma is, ami nagyban megkönnyítheti a tettes felderítését.

Hohó, melyik a enyém?

Ha több autót is használunk vagy bérelt járművel utazunk, készítsünk képet a rendszámról. Banálisnak tűnik, de nagyon sokan nem tudják fejből a saját autójuk rendszámát. Ugyanilyen okokból a forgalmi engedélyt és a biztosítási kötvényt is fotózzuk le, ha ellopják a járgányt, ezekre mind szükségünk lehet.

Útlevél, jogosítvány

Ha külföldre utazunk, mindig fénymásoljuk és fotózzuk le az útlevelünket, ha ugyanis van másolatunk, az felgyorsíthatjuk a konzulátuson vagy a nagykövetségen az útlevél pótlását. A vezetői engedély másolata is jól jöhet, ha nyaralás közben elveszítenénk az iratainkat.

Biztosítás, leletek

Ha van baleseti vagy életbiztosításunk, szintén fotózzuk le, akár papír alapú, akár kártya. Ha krónikus egészségügyi problémáink vannak, amelyek a repüléstől vagy időjárástól belobbanhatnak, az utolsó leleteinket szintén érdemes fotón rögzítve magunknál tartani.

Kivel utazol?

Fotó: Unsplash

Minden velünk utazó családtagról legyen friss, egyéni fotó, ahol jól látszik az illető arca. Ha tömegben, repülőtéren vagy valamilyen vészhelyzet esetén elkeverednénk egymás mellől, akkor egy jó fotóval megkönnyíthetjük az eltűnt családtag felismerését, megtalálását.

Azonosító számok

Ha drága technikai eszközöket viszünk magunkkal, például fényképezőgépet, kamerát, laptopot stb., a kütyük sorozatszámáról is legyen képünk. Könnyebb lesz így megkeresni, feljelentést tenni, ha bármi eltűnne.

Itt ettem, itt lakom

Készíts utcai képet a legjobb bárokról, éttermekről, ahova még vissza szeretnél térni, sőt, a szállásodról is lőjj egy ilyen képet: két okból. Egyrészt az okostelefonok elmentik a kép készítésének földrajzi helyét, másrészt, ha nem találjuk a szállásunkat, akkor a képpel könnyebb eligazítást kérni a járókelőktől.

Kártyasétáltatás

Fotó: Unsplash

Bizonyára te is sok kártyát hordasz magadnál, utazáshoz azonban csak azt vidd magaddal, amit biztosan használsz majd! A bankkártyák, hitelkártyák mindkét oldalát fotózd le!

Fontos! A telefon képeit lehet titkosítani, hozz tehát létre egy külön mappát ezeknek a biztonsági képeknek és mentéseknek, hogy bárki ne férhessen hozzájuk!

AMI MÉG ÉRDEKELHET