3 kihagyhatatlan program, ha Mongóliában jársz

Ne tartson vissza a hűvös idő: rengeteg élményben lehet részed!

mongólia
Fotó: Shutterstock

Természeti szépségeivel ugyanúgy elvarázsol, mint tradicionális kultúrájával – Mongólia olyan kalandot ígér, amit garantáltan nem felejtesz el.

Dzsingisz Kán nyomdokain haladva úgy érezheted magad, mintha egy másik bolygóra csöppentél volna. Mongólia szelíden hullámzó lankáinak lenyűgöző képi világán túl a tájak gazdag változatosságával is találkozhatsz, a pompás hófödte hegyektől és az érintetlen erdőségektől a Góbi-sivatag aranyló homokjáig.

Lüktető energia Ulánbátorban

Shutterstock

Mongólia, Ulánbátor

Bár elsősorban nem a nagyvárosi hangulatra vágynak az emberek Mongóliában, de Ulánbátor számos kulturális programot kínál, ahova érdemes a Transzmongol vasúttal utazni.

Az UB-ként emlegetett főváros egy olyan hely, ahol zsigerileg megérezheted az ország lüktető energiáit. Ez egy dinamikusan fejlődő, kozmopolita metropolisz, tele kiváló, minőségi étteremmel, menő bárokkal és tele meglepetésekkel – például virágzó indie zenei élettel.

Mindent megtudhatsz Mongólia történelméről a Mongol Nemzeti Múzeumban, de a Zanabazar Szépművészeti Múzeumot is kár lenne kihagyni. Merülj el az olyan látnivalókban, mint a Gandantegchinlen kolostor és a Bogd Khan Téli Palota.

A Góbi-sivatag elképesztő kalandot ígér

Fotó: Shutterstock

Kemény, könyörtelen, mégis teljesen elbűvölő: Mongóliában kevés rejtélyesebb célpont van a Góbi-sivatagnál. Nem is gondolnád, milyen könnyen megközelíthető, és mekkora kalandot ígér!

A Gobi Gurvansaikhan Nemzeti Parkban található Khongoryn Els kolosszális dűnéi a Góbi csúcspontjai. Az igazán emlékezetes élményt a sivatagban tett többnapos kempingtúrák során fedezheted fel, természetesen teveháton. Nem árt maximálisan felkészülnöd az időjárás minden lehetséges szélsőségére, nappal a forróságra, és az éjszakai – akár fagypont körüli – hidegre egyaránt.

Buddhista kolostorok nyomában

Fotó: Shutterstock

A híres Erdene Zuu

Dzsingisz kán és a mongol birodalmi élet egyik legmaradandóbb öröksége a tibeti buddhizmus bevezetése volt. Bár az 1937-es sztálini tisztogatások során Mongólia számos buddhista épületét elpusztították vagy bezárásra kényszerítették, a vallás búvópatakként fennmaradt az országban, Szovjetunió 1990-es összeomlása után újjászületett.

Ma 130 buddhista kolostor található szerte az országban, amelyekben mintegy 5000 szerzetes él. A legendás Erdene Zuu kolostort 1586-ban alapították az egykori Karakorum ősi fővárosában (ma Kharkhorin). Ez az egykor virágzó kolostor a szovjet megszállás alatt jelentősen megrongálódott, és a mintegy 1000 itt élő szerzetes közül sokakat a szibériai gulágokra küldtek. Ezután bezárták, és „bemutató kolostor” múzeummá alakították át, amíg a közelmúltban ismét istentiszteleti hellyé avatták. Bár a helyszínen korábban található 100 templomból csak három maradt meg, ez még mindig az ország egyik legfontosabb kolostora.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET