5 najchladnejších miest na svete

Mínus 10 stupňov? Sú miesta, kde sa to berie ako teplo!

Foto: Pixabay


1. Ojmjakon

Foto: zivot.pluska.sk

Je sotva prekvapujúce, že najchladnejšie trvalo obývané osídlenie na svete je v Rusku, na Sibíri. V Ojmjakone, blízko polárneho kruhu bola najnižšia nameraná teplota vo februári 1933: -67,8°C! V obci s asi 500 obyvateľmi je teplota -50°C v zime úplne normálna. Autá sa nikdy nevypínajú po dobu niekoľko mesiacov, aby sa zabránilo zamrznutiu motorov. Školy sa zatvoria iba vtedy, keď teplota klesne pod -55°C.

2. Jakutsk

Foto: traveltourguide.com

Napriek nemilosrdnej klíme žije až 300.000 ľudí v hlavnom meste Jakutskej republiky (v rámci Ruskej federácie), ležiaceho 700 kilometrov západne od Ojmjakonu. Toto je najchladnejšie veľkomesto na Zemi. Najnižsia teplota, ktorá sa namerala v Jakutsku bola -64,4°C (1891). Nikde inde na svete nemôžeme zažiť také extrémne teplotné rozdiely. V lete to môže byť až + 38°C, ale v zime môže teplota niekedy klesnúť až pod -60°C.

3. Coral Harbour

Foto: wikipedia.com

Coral Harbor, ktorý je obývaný hlavne Inuitmi, sa nachádza na kanadskom ostrove Southampton na severnom konci zálivu Hudson v teritóriu Nunavut. V meste s približne 1000 obyvateľmi sa teplota v lete zvyčajne hýbe medzi 8°C a 24°C, ale v zime nie je ničím neobvyklým až -50°C. Snehové búrky sú tiež bežné. Dnes sa Coral Harbor stal populárnou ekoturistickou základňou, kde je možné pozorovať mrože a ľadové medvede v prirodzených podmienkach.

4. Charbin

Foto: Pixabay

Hlavné mesto čínskej provincie Chej-lung-ťiang je známe aj ako „ľadové mesto“ z dôvodu priemernej zimnej teploty -22°C. V Číne je práve tu zima najchladnejšia a najdlhšia. V januári sa vyskytujú teploty až -42°C, ale aj napriek tomu tam žije 10 miliónov ľudí. Toto mesto je domovom Medzinárodného festivalu ľadových a snehových sôch, ktorý je najväčším svojho druhu, kde môžete vidieť obrovské sochy a tiež veľkolepé zámky a krásne budovy vytesané z ľadu.

5. Ulanbátar

Foto: Pixabay

V hlavnom meste Mongolska žije viac ako 1,5 milióna ľudí, a hoci je na 5. mieste v našom zozname, jedno prvenstvo si aj tak môže pripísať: Ulanbátar je najchladnejším hlavným mesto na svete. Počas najhorúcejších letných dní môže byť teplota až 35°C, ale v zimných mesiacoch môže klesnúť na -40°C. Priemerná ročná teplota Ulanbátaru je -1,3°C, t.j. pod bodom mrazu, čo sa môže zdať obzvlášť desivé, ak si pozrieme mapu a uvidíme, že sa nachádza približne na rovnakej zemepisnej šírke ako Dunajská Streda alebo Nové Zámky.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET