Neapol nie je iba pizza! Čo  ochutnať v ikonickom meste?

Vidieť Neapol a zomrieť – znie slávna okrídlená veta. Neapol naozaj musíte vidieť. Okrem zraku však zapojte do objavovania mesta aj iný zmysel: chuť.

Foto: Shutterstock

Nové kultúry môžete spoznávať rôznymi spôsobmi, no máloktorý z nich je taký príjemný, ako jesť spolu s miestnymi. Neapol sa stal v uplynulých rokoch čoraz populárnejšou destináciou, k čomu popri mestských a prírodných krásach prispela aj skvelá gastronómia. Vyberte si niektoré z chutných neapolských špecialít, ktoré milujú aj miestni!

SFOGLIATELLE

Foto: Shutterstock

Tradičné pečivo z Neapola, ktoré sa robí na dva spôsoby: chrumkavá verzia z lístkového cesta je riccia, kým variant s kôrkou je frolla. Náplne môžu byť slané i sladké, ale to pravé sfogliatelle je určite plnené s ricottou a posypané práškovým cukrom.

PIZZA FRITTA

Foto: Shutterstock

Pravda síce bolí, no predsa platí: vyprážané jedlá sú zvyčajne veľmi chutné. A keď sa vypraží bohovská pizza plnená ricottou, mäsom a množstvom čierneho korenia, tak vôbec nemusíte pochybovať, či vám to bude chutiť. Pizza fritta je ozajstná neapolská lahôdka, ktorú podávajú už len na málo miestach, no ak budete mať možnosť, určite si ju vyskúšajte.

PASTA ALLA GENOVESE

Foto: Shutterstock

Hoci podľa mena by ste si mohli myslieť, že ide o jedlo z iného talianskeho regiónu, cestoviny s ragú Genovese sú ozajstnou neapolskou špecialitou, ktorú si zamilujú všetci mäsožrúti. V podstate ide o cestoviny s bohatým ragú z hovädzieho mäsa s cibuľou.

CUOPPO

Foto: Shutterstock

Pravý neapolský street food, ktorý si môžete vychutnať počas prehliadky mesta, alebo na pláži, s pohľadom na majestátnu sopku Vezuv. Určite si ho nenechajte ujsť. Cuoppo sú vyprážané plody mora zabalené do papierového kornútku.

TARALLI

Foto: Shutterstock

Obľúbený slaný snack Neapolčanov sa dokonale hodí k fľaši vína. Taralli sa podobá najmä na chrumkavý chlieb, ktorému dodá špeciálnu chuť kvalitný olivový olej a biele víno zamiešané do cesta.

STRUFFOLI

Foto: Shutterstock

Ak mesto na juhu Talianska navštívite v období Vianoc, všade narazíte na tieto zlaté „loptičky“ máčané do medu, ide totiž o tradičný sviatočný dezert. Na guľôčky často dávajú aj kandizované ovocie a farebné cukríky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET