Tip na výlet: Najdlhší visutý most na svete je na Morave

Medzi svetové stavebné „naj“ sa zvyčajne zaraďuje Čína, či krajiny západnej Európy. Štáty susediace so Slovenskom toho majú menej. Najnovšie však Česko získalo jedno nové naj na svete – najdlhší visutý most, ktorý otvorili v Dolnej Morave v okrese Ústí nad Orlicí.

Foto: dolnimorava.cz

Ešte v lete 2021 sme vás v Drive magazíne pozývali na návštevu Portugalska, kde postavili najdlhší visutý most na svete 516 Arouca. V máji 2022 našiel svojho premožiteľa len dve a pol hodiny jazdy autom z česko-slovenskej hranice na priechode v Makove. Nachádza sa totiž asi len 80 kilometrov severozápadne od Olomouca v kraji, kde pramení rieka Morava.

Sky Bridge 721

www.youtube.com

Sky Bridge 721 - nejdelší visutý most na světě na Dolní Moravě

Najdlhší visutý most na svete sa volá Sky Bridge 721, pričom číslovka vyjadruje jeho dĺžku. V najvyššom bode sa po ňom prechádzate vo výške 95 metrov nad zemou. Most je sám osebe vysoko v horách, vo výške približne 1 100 m n. m. Po dvoch rokoch výstavby ho dnes drží 6 hlavných nosných lán, každé s ťažnou silou 360 ton a k tomu im pomáha v stabilite ďalších 60 veterných lán. Chodník je široký 1,2 metra a otvorený je denne od 9.00 do 20.00. Vyskúšajte aj rozšírenú realitu a vydajte sa po moste s príbehom 16-ročného chlapca na výlet do minulosti až do roku 1938.

Atraktívna lokalita Dolnej Moravy

Foto: dolnimorava.cz

Pokiaľ sa sem vyberiete na výlet, určite sa budete rozhliadať aj po iných atrakciách a miestach, ktoré navštíviť. Do tejto lokality medzi obcami Dolná a Horná Morava sa oplatí prísť rodine s deťmi v akomkoľvek veku. Mená týmto obciam dala známa rieka Morava, ktorá sa do Dunaja vlieva pri Devíne, no pramení práve v tejto doline. Nájdete tu aj ďalšie naj – najdlhšiu bobovú dráhu v Česku, najväčšieho mamuta na svete, aj atrakcie ako lanová dráha.

Mamutíkov vodný park

Foto: dolnimorava.cz

Najmenší tu nájdu Mamutíkov vodný park, čo je detské ihrisko popretkávané 52-metrovou riekou, ostrovmi, plťami a interaktívnymi hrami s osviežujúcou horskou vodou, čo v lete určite oceníte. Celému parku dominuje najväčší mamut na svete – 13-metrová socha vyhynutého zvieraťa, ktoré dalo parku meno. Deti môžu do mamuta vojsť, nájsť tam poučné aj zábavné prvky a vyjsť z neho šmýkačkou priamo cez jeho chobot.

Adrenalínový park

www.youtube.com

Adrenalin park

Tínedžeri a dobrodružné povahy si tu užijú Adrenalin park. Môžete sa pohojdať na hojdačke Double Big Swing z výšky 13 metrov, zviezť sa lanovkou z adrenalínovej veže 400 metrov až do korún stromov, skúsiť horolezeckú stenu alebo otestovať svoju odvahu zoskokom zo štvormetrovej alebo osemmetrovej plošiny do vzduchového vankúša.

Trail park Dolná Morava

Foto: dolnimorava.cz

V tunajších hlbokých lesoch sú vybudované singletrailové trate pre horské bicykle, a tak si nadšenci zjazdov aj nováčikovia môžu vyskúšať štyri rôzne náročné a rôzne dlhé trasy od troch do ôsmich kilometrov pod tunajšou horou Slamník. Mlýnsky (ľahký), Selský (mierne náročný), Lesný (náročný) a Mamutí (ťažký) vás zabavia na jeden celý deň.

Chodník v oblakoch na Morave

Foto: dolnimorava.cz

Tak ako na Slovensku, aj na Morave majú chodník v oblakoch a nachádza sa práve na tomto mieste – na Dolnej Morave. Zakúpením jednotného lístka za asi 47 eur máte v cene vyvezenie lanovkou, vstup na visutý most, zjazd lanovkou aj vstupné na tento chodník. Je vysoký 55 metrov, dlhý 710 metrov a vedie z neho aj stometrový suchý tobogan na skrátenie cesty nadol.

AMI MÉG ÉRDEKELHET