Najdrahšie a najdokonalejšie mango na svete

V japonskej prefektúre Mijazaki môžete vydražiť najdokonalejšie mangá na svete. Je ich málo a jeden kus stojí viac ako 3000 eur.

Foto: Shutterstock

Na dražbu sa dostanú len rovnomerne červené plody primeranej veľkosti a s ideálnym obsahom cukru. Kus manga mijazaki stojí presne 3 080 eur, ale na každoročnej dražbe sa môže jeho cena vyšplhať ešte vyššie.

PREČO JE TAKÉ DRAHÉ?

Mango mijazaki pestujú v prefektúre Mijazaki (na ostrove Kjúšu) a jeho zrelé plody oberajú v apríli. Podľa odborníkov je táto odroda dokonalé mango, v Japonsku nazývané aj Taiyo no Tomago, teda „slnečné vajcia“. Ide o výberové sladké ovocie, ktoré je bezchybné zvonka i vnútri. Tieto mangá nie je jednoduché vypestovať ani v ideálnych podmienkach. Na plantážach v Mijazaki je iba niekoľko plodov, ktoré sú také krásne, červené a bezchybné, že sa dajú vydražiť. Aj menej vydarené mangá mijazaki sú dosť drahé: jeden kus stojí minimálne 50 eur, hoci ide o rozšírenú odrodu manga. Bežnejšia odroda, irwin, pochádza z Floridy a začali ju pestovať v 40. rokoch minulého storočia. Tento lacnejší príbuzný japonského luxusného ovocia je v Miami stále dostupný v každých potravinách.

NÁDHERNÁ FARBA A VÝNIMOČNÁ CHUŤ

Foto: Shutterstock

Takto vzyerá dokonalé mango Mijazaki.

V tomto videu uvidíte, že farmári sa o odrodu mijazaki dôkladne starajú. Plod zakryjú špeciálnou sieťkou, ktorá pomáha v tom, aby ovocie zrelo rovnomerne a keď už ako zrelé spadne, hrubšia sieť ho ochráni pred poškodením. To je veľmi dôležité, lebo na dražbu sa dostanú iba mangá bez jediného škrabanca.

TAKTO SA PESTUJE DOKONALÉ MANGO

www.facebook.com

Why Miyazaki Mangoes Are So Expensive | Taiyo no Tamago, or Egg of the Sun, are stunning, plump, red, perfectly unscratched, and incredibly sweet mangoes that are farmed in the Miyazaki... | By Insider Business | Facebook
AMI MÉG ÉRDEKELHET