​Európske kostoly, pri ktorých vám spadne sánka

Tieto stavbu nezaujmú len veriacich.

​Veľká mešita v Córdobe, Španielsko

Kostoly už dlho hrajú významnú úlohu v každodennom živote ľudí. Hoci ich hlavná funkciou je, samozrejme, náboženská, nezanedbateľné sú aj z kultúrneho hľadiska, a to vďaka práci architektov a umelcov. Predstavíme vám päť európskych kostolov, ktoré určite očaria milovníkov umenia.

BAZILIKA SAN VITALE − TALIANSKO

V centre mesta Ravenna, neďaleko železničnej stanice, sa nachádza katedrála San Vitale, postavená v 6. storočí. Ravenna, hlavné mesto Západorímskej ríše, je jedným z najstarších miest v Taliansku, preto nie je prekvapujúce, že sa môže pochváliť mnohými ranokresťanskými pamiatkami.

Mesto je významné aj vďaka byzantským mozaikám, ktoré môžete obdivovať napríklad v bazilike Sant'Apollinare Nuovo, ako aj v bazilike San Vitale.

​TOKALI KILISE – TURECKO

Turecko, vrátane regiónu Kapadócia, je plné historických pamiatok vrátane osady Göreme. Okrem národného parku Göreme, ktorý je známy svojimi skalnými útvarmi, sa tu nachádza aj množstvo starobylých chrámov a kláštorov. Tie sú často vytesané do skaly a umeleckú hodnotu majú aj ich pestrofarebné maľby. Modro sfarbený Tokalı Kilise, postavený v 11. storočí, je jedným z najveľkolepejších, ale Karanlık Kilise, prezývaný „temný chrám", stojí za návštevu aj pre svoje byzantské nástenné maľby.

​DURHAMSKÁ KATEDRÁLA – SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO

Durhamská katedrála, postavená v 11. až 13. storočí, je jednou z najvýznamnejších pamiatok v Durhame, severovýchodne od Manchestru na severe Anglicka.

Monumentálna kamenná stavba je vzorom románskej architektúry a strop lode je jedným z prvých zachovaných príkladov klenby so špicatým oblúkom. V súčasnosti je kostol zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a je tiež jedným z najlepších príkladov normanského štýlu, ktorý vznikol z románskej architektúry.

​KATEDRÁLA V CEFALU – TALIANSKO

V Taliansku sa nachádzajú príklady normanskej architektúry, napríklad katedrála v Cefalú na severe Sicílie. Kamenná stavba z 12. storočia s arabskými prvkami má na hlavnej fasáde dve štvorposchodové veže a jedným z jej najkrajších prvkov je zdobený mramorový vchod, ktorý bol dokončený až oveľa neskôr, koncom 15. storočia. Vo vnútri kostola, nad polkruhovou apsidou, sa nachádzajú zlaté mozaiky pripomínajúce kresťanské postavy, z ktorých najvýraznejšia je ikona Krista Pantokratora.

​VEĽKÁ MEŠITA V CORDOBE – ŠPANIELSKO

Vynikajúcim európskym príkladom mešity v arabskom štýle je Veľká mešita v Córdobe, postavená v 8. storočí. Táto časť Španielska bola dlho pod islamskou nadvládou a Veľká mešita v Córdobe so svojimi červeno pruhovanými dvojstupňovými oblúkmi to dokonale reprezentuje. Zaujímavosťou je, že mešita má niekoľko brán, ale nemá hlavný vchod, a jej 800 antických stĺpov zozbieraných z rôznych miest je unikátnych.

(Zdroj: Euronews)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET