Najchutnejšie letné marinády

Marináda nie je výdobytok modernej doby, naši predkovia si už pred mnohými storočiami uvedomili, že marinovanie robí jedlo jemnejším a oveľa chutnejším. Postupom času sa receptúry na marinády rozšírili o nové suroviny, no ich technika sa veľmi nezmenila – aj dnes mäso a zeleninu obraciame alebo namáčame v nejakej pikantnej zmesi.

Foto: Shutterstock

V prípade mokrej marinády je mäso niekoľko hodín naložené v nejakej omáčke alebo tekutine. Kyslé prísady (citrónová šťava, ocot, mliečne výrobky) zohrávajú hlavnú úlohu, pretože uvoľňujú vlákna a tým zmäkčujú mäso. Nevyhnutným prvkom mokrej marinády je tuk, ktorý udržuje mäso šťavnaté – najlepšou voľbou je kuchynský olej. Do oleja zamiešame koreniny a aromatické prísady. Dĺžkq marinovania závisí od druhu mäsa (kuracie, hovädzie, bravčové, ryby) a jeho hrúbky.

Na suchú marinádu, ktorú vtierame priamo do mäsa, treba zmiešať soľ a rôzne koreniny. Mäso marinované nasucho by sa malo ihneď vyprážať, pretože soľ v marináde vytiahne z mäsa vlhkosť. Ak ho však nemôžeme pripraviť hneď, počkajme aspoň dve hodiny, pretože po chvíli mäso začne nasávať vytečenú šťavu. Bez ohľadu na spôsob, ktorý si vyberieme, úspech je zaručený s trochou pozornosti!

Kuracie prsia v medovo-horčicovej marináde

Foto: Femina.hu

Kuracie prsia umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Horčicu zmiešame s medom, prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou, kuchynským olejom, rozmarínom a marinádou dôkladne natrieme mäso. Marinované mäso necháme niekoľko hodín odstáť prikryté v chladničke. Po odležaní dáme mäso do tukom vymastenej panvice, podlejeme trochou vody, posypeme petržlenovou vňaťou, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na konci odstránime veko a smažíme ešte niekoľko minút.

Domáca marináda s korením Gyros

Foto: Pixabay

Zmiešame červenú cibuľu, trochu soli, papriku, pár strúčikov cesnaku, oregano, rozmarín, štipku cukru, mleté čierne korenie a olivový olej. Takto pripravenou marinádou zalejeme mäso nakrájané na pásiky a dobre premiešame. Marinované mäso necháme pár hodín odležať, potom ho opečieme na rozpálenej panvici. Podávame s varenou ryžou, hranolkami a zeleninou.

Cesnakovo-zázvorová marináda na mäso

Foto: divany.hu

Na marinádu budeme potrebovať nastrúhaný cesnak, pár lyžíc sójovej omáčky, med, trochu strúhaného zázvoru, kajenské korenie podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej a nastrúhanú kôru a šťavu z polovice limetky. Suroviny sa dôkladne premiešajú a v zmesi sa cez noc marinuje mäso, ktoré sa na druhý deň griluje. Táto marináda je vynikajúca na kuracie, morčacie a bravčové mäso.

Údená suchá marináda

Foto: Sobors.hu

V miske zmiešame údenú mletú papriku, trochu talianskej zmesi korenia, trochu soli, mletého korenia, cesnakového prášku, cibuľového prášku a kajenského korenia. Ak sa zmes nepoužije okamžite, vložíme ju do tesne uzavretej fľaše. Vybrané mäso dôkladne potrieme zmesou korenia, potom opečieme do červena v rúre alebo na grile.

Kuracie stehná s marinádou tandoori

Foto: Sobors.hu

Jogurt nalejeme do misky, pridáme soľ, cesnakový prášok, zázvorový prášok, mletú červenú papriku, kurkumu, čili, citrónovú šťavu a lyžicu zmesi korenia garam masala. Všetko dobre premiešame a do takto pripravenej marinády vložíme kuracie stehná. Prikryjeme fóliou a dáme na celý deň do chladničky. Na druhý deň stehná preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET