5 maličkých, ale zázračných obcí, zatiaľ bez davov turistov

Ocenené dediny nateraz prinášajú ohromujúce zážitky.

Foto: Shutterstock

Nasledujúcich 5 obcí odporúča Svetová organizácia cestovného ruchu ako miesta, ktoré ešte neobsadili davy turistov a ktorých návšteva prospieva aj miestnym ľuďom. Môžeme len veriť, že takéto ich zviditeľnenie nebude kontraproduktívne a dediny nepostihne osud Hallstattu.

Hlavným cieľom Svetovej organizácie cestovného ruchu, patriacej pod hlavičku OSN, je podporovanie rozvoja udržateľného turizmu a posilňovanie jeho pozitívnych vplyvov. Ocenenie Best Tourism Villages zaviedli pred dvoma rokmi s cieľom, aby upozornili na dôležitú úlohu turizmu v oblasti regionálneho rozvoja.

„Turizmus sa môže stať silným faktorom v procese integrácie a posilňovania miestnych komunít a prostriedkom na lepšie prerozdelenie zdrojov medzi regiónmi. Dôvodom vzniku tejto iniciatívy je vyjadriť uznanie dedinám, ktoré využili turizmus ako katalyzátor vlastného vývoja“,

– vyjadril sa Zurab Pololikašvili, hlavný tajomník UNWTO vo vyhlásení organizácie.

Ak by ste sa aj vy rozhodli odbremeniť trošku najpopulárnejšie turistické destinácie a dovolenku by ste chceli stráviť na „nových“, doteraz prehliadnutých miestach, obce s ocenením Best Tourism Villages sú priam ideálnou voľbou.

SANKT ANTON AM ARLBERG, RAKÚSKO

Tirolská obec Sankt Anton am Arlberg, nachádzajúca sa v Alpách, tvorí pomyselnú bránu do sveta lyžovania. Ak zas lyžovačka, tak by ste si nemohli vybrať ideálnejší región ako Tirolsko, kolísku alpského lyžovania. Ide o lokalitu, ktorá zohrávala priekopnícku úlohu v procese vzniku tohto športu. Všetky dôležité informácie o tomto procese nájdete v miestnom múzeu, ktoré sídli v drevenej lyžiarskej chate.

ORDINO, ANDORRA

Foto: Shutterstock

Na španielsko-francúzskom pohraničí sa nachádza jedna z najmenších európskych krajín: v Andorre žije menej ako 80-tisíc ľudí. Stredoveká obec Ordino je schovaná vo výšinách Pyrenejí, ale je plná malebných kamenných domov. Vďaka svojej polohe je ideálna pre milovníkov prírody. Na jej území funguje aj lyžiarske stredisko pod názvom Ordino Arcalis, čiže aj pre športovcov môže znamenať vhodnú alternatívu – píše o nej Euronews.

SORTELHA, PORTUGALSKO

Foto: Shutterstock

Obec Sortelha, tiahnuca sa na východnej strane Portugalska, si dodnes dokázala zachovať stredoveký ráz. Jej renesančnú architektúru najlepšie stelesňuje kaštieľ postavený v 13. storočí, ale aj starý katolícky kostol nás vráti v čase.

LERICI, TALIANSKO

Foto: Shutterstock

Lerici sa nachádza na talianskom pobreží, vzdialené iba niekoľko hodín od Janova. Kto už počul niečo o tejto obci, určite vie o jej farebných domoch. Avšak ocenenie UNWTO získalo Lerici vďaka svojej modrej ekonomike.

Modrá ekonomika sa vyznačuje tým, že

NEVYTVÁRA ODPAD, NEPRODUKUJE ŠKODLIVÉ EMISIE, NAOPAK, VĎAKA NEJ VZNIKAJÚ NOVÉ PRACOVNÉ MIESTA A NA USPOKOJENIE ZÁKLADNÝCH POTRIEB VYUŽÍVA MIESTNE ZDROJE

– vysvetľuje pojem Greendex.

V Lerici sa nachádza prvé podmorské laboratórium v Taliansku, kde sa vedci zaoberajú škodlivým okysľovaním oceánov, a to prostredníctvom skúmania rýchlosti rastu vodných bezstavovcov. Ich vedecká činnosť môže prispieť k ochrane citlivého ekosystému zálivu, a zároveň zohrávať dôležitú úlohu v rozvoji udržateľného turizmu.

ŞIRINCE, TURECKO

Foto: Shutterstock

Na západe Turecka, južne od mesta Izmir, sa nachádza obec Sirince, ktorá sa dodnes snaží o zachovanie svojho rázu z helénskeho obdobia. Na úzkych uliciach mesta je zakázané jazdiť autom, preto sa s miestnymi často môžeme stretnúť na koni alebo pešo. Sirince leží iba na 12 kilometrov od historického Efezu. Mesto na vrchole kopca v minulosti patrilo aj Grékom, čo sa dnes odzrkadľuje v množstve vinohradov, olivových hájov a ovocných sadov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET