Najosamelejšia ovca v celej Británii

V Škótskej vrchovine sa dva roky potulovala tajomná ovca, ktorá z nejakých dôvodov ostala sama.

Foto: Shutterstock

Bezmenné stvorenie objavila Jillian Turner ešte v roku 2021. Žena, ktorá často chodieva na vidiek a práve sa spolu s ďalšími športovcami plavila na kajaku, si zrazu všimla osamelú ovcu pri strmom skalnom útese.

Keď nedávno opäť prišla na toto miesto, s údivom konštatovala, že zviera je na tom istom mieste. Jediný rozdiel bol, že srsť, ktorá ovcu pokrýva, dorástla do obrovských rozmerov – píše The Guardian.

O prvom stretnutí rozpráva pani Turner toto:

„Približne pol míle pred zákrutou na Cromaty Firth sme si všimli ovcu na kamenistom brehu, na spodku pobrežnej skaly. Videla, že ideme, a sprevádzala nás popri brehu rieky, kým sa jej dalo.”

Keď o dva roky opäť uvidela zviera, veľmi sa prekvapila.

„ Ako sme sa približovali, opäť sledovala skupinu z brehu, skáčuc zo skaly na skalu. Počas celej cesty akoby nás volala,”

spomína si Turner, a dodáva, že zviera veľmi ľutovala, lebo si myslela, že sa už dávno dostalo domov:

„ Pre zviera, ktoré je zvyknuté na stádo, to musí byť veľké utrpenie. Vyzerala tak, že v panike hľadá ostatné ovce.”

Foto: The Sheep Game

Toľkoto narástlo Fione vlny.

Kajakárka, ktorá má rada zvieratá, sa obrátila na viacero organizácií s tým, ako by sa dalo zviera zachrániť, ale zatiaľ nebola úspešná.

„VYHĽADALA SOM HORSKÝCH ZÁCHRANÁROV, KTORÍ BOLI VEĽMI EMPATICKÍ, ALE NEMÔŽU UROBIŤ NIČ DOVTEDY, KÝM ICH NEOSLOVÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA. KONTAKTOVALA SOM AJ MEDZINÁRODNÚ ORGANIZÁCIU NA OCHRANU ZVIERAT, ALE POVEDALI, ŽE POZNAJÚ TÚTO OVCU A NIE JE V OHROZENÍ.”

Pani Turner natoľko zaujímala situácia okolo zvieraťa, že vyšla na skalu, aby sa na vlastné oči presvedčila, ako tam ovca žije.

Hlavný inšpektor škótskej organizácie na ochranu zvierat Mike Flynn signalizoval, že o ovci vedia, je zdravá a má sa dobre:

„OVCA SA PASIE NA OKOLÍ, ALE NEVIEME, KOMU PATRÍ. KEĎ TO DOVOLÍ POČASIE, PÔJDEME OPÄŤ NA KONTROLU.”

Šťastný koniec

www.facebook.com

Farmers Rescue the world's Loneliest sheep

Začiatkom novembra stretlo ovcu zatúlanú na kamenistom ostrove šťastie. Médiá jej priniesli obrovskú popularitu - a aj meno: Fiona. Ako mladá sa vraj skotúľala dole strmým svahom a už dva roky nedokázala vyliezť naspäť. Nakoniec sa miestni farmári dali dokopy a zorganizovali záchrannú akciu, kedy Fionu vytiahli hore prudkým svahom. Okrem osamelosti a prerastenej vlne sa jej evidentne nevodilo zle. "Je to tá najzarastenejšia ovca, akú som kedy videl", hovorí vo videu na Facebooku jeden z jej záchrancov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET