​Najväčšie lietadlo všetkých čias opäť vzlietlo

Tentoraz toto monštrum viezlo batožinu.

lietadlo Roc

Nákladné lietadlo Roc od americkej leteckej spoločnosti Stratolaunch LLC absolvovalo svoj 14. skúšobný let.

Tentoraz spoločnosť Roc dodala model Talon-1 s motorom, ktorý je po bezmotorovom Talone-0 druhým testovacím strojom spoločnosti. Séria testovacích lietadiel spoločnosti Stratolaunch je navrhnutá tak, aby umožnila spoločnosti Roc v budúcnosti vypúšťať hypersonické vozidlá a podporovať vývoj hypersonických lietadiel - a zdá sa, že najväčšie lietadlo na svete spĺňa svoj prísľub.

Roc už zaujal predstavivosť leteckých nadšencov, keďže s rozpätím krídel 117 metrov je najväčším lietadlom, aké bolo kedy postavené.

Pre porovnanie, najväčšie osobné lietadlo na svete, Airbus A380, má rozpätie krídel približne 80 metrov.

Fotó: Stratolaunch

Roc však nebude prepravovať cestujúcich, ale rakety. S užitočným zaťažením 226 ton bude vypúšťať vesmírne vozidlá a satelity zo vzduchu na obežnú dráhu okolo Zeme pomocou takzvanej metódy ALTO (air-launch-to-orbit).

Lietadlo poháňané šiestimi motormi Boeing 747 nedávno uskutočnilo svoj 14. úspešný skúšobný let, pričom dosiahlo povzbudivejšie výsledky ako kedykoľvek predtým, uvádza IFLScience.

Dňa 9. marca bolo hypersonické vozidlo Talon-1 „balíkom" spoločnosti Roc a všetko išlo podľa plánu: Talon-1 sa oddelil od nákladného nosiča, dosiahol nadzvukovú rýchlosť (dokonca sa blížil k hypersonickej) a potom po kĺzavom lete pristál na vode, čím dokončil svoju misiu. Z kaskadérskeho kúsku bol natočený aj videozáznam:

BREAKING! Stratolaunch Talon-A Test Flight Successful #stratolaunch #talona #testflight Stratolaunch has successfully ...

BREAKING! Stratolaunch Talon-A Test Flight Successful

Roc strávil po uvoľnení TA-1 nad Tichým oceánom ďalšie 4 hodiny vo vzduchu, než sa vrátil do leteckého a vesmírneho strediska Mojave v Kalifornii.

Spoločnosť Stratolaunch LLC zatiaľ splnila očakávania a zdá sa, že jej ambiciózne plány by mohli skutočne reformovať vesmírny priemysel. Testovacie lety s TA-2 budú pokračovať v druhej polovici roka, ale inžinieri spoločnosti už pracujú na TA-3.

Zaujímavosťou je, že jedným zo zakladateľov spoločnosti Stratolaunch bol Paul Allen − podnikateľ, ktorý zomrel v roku 2018 a ktorý zohral dôležitú úlohu aj pri vzniku spoločnosti Microsoft.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET