Esencia najlepších káv

Neodmysliteľnou súčasťou kávovej kultúry po celom svete sú kaviarne, kde môžete v príjemnom prostredí ochutnávať kreácie profesionálnych baristov. Pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy, ktorý si pripomíname 1. októbra, vám predstavujeme tie najlepšie.

Foto: Getty Images Hungary

Hoci pre mnohých našincov je vrcholom kávového zážitku silná zalievaná čierna káva v dvojdecovom pohári, nesprávne označovaná ako „turek", každým rokom silnie tábor kávomilov, ktorí rozlišujú nielen medzi jednotlivými druhmi kávy, ale aj spôsobmi jej praženia, mletia a prípravy. Zárukou skutočného kávového zážitku sú špičkové kaviarne. Vyberte sa do tých najlepších!

KAFFEINE, LONDÝN

Foto: Kaffeine

Keď ide o gastronómiu, hlavné mesto Veľkej Británie patrí medzi najlepšie lokality na svete. Platí to aj o káve. Londýnska Kaffeine láka nielen príjemným interiérom, ale najmä ozajstnou kofeínovou bombou. Špeciálne kávové menu obsahuje tri kávové delikatesy: espreso, kapučíno a ľadovú kávu z cascary – sušených kávovníkových čerešní.

CIELITO QUERIDO CAFÉ, MEXICO CITY

Foto: Cielito Querido Café

Tequila či kukuričné pivo? Jasné! Znalci však vedia, že v Mexiku, patriacom medzi desiatku najväčších producentov kávy na svete, treba ochutnať aj „čierne zlato". Pri objavovaní mexickej metropoly sa oplatí navštíviť Cielito Querido. Podľa mnohých milovníkov kávy ide totiž o najroztomilejšiu kaviareň na svete. Do vychýrenej kávy si domáci radi namáčajú conchitu, upečenú na mieste. Nabádajú k tomu aj cestovateľov. Nosenie sombrera nie je povinné.

DROP COFFEE ROASTERS, ŠTOKHOLM

Foto: Drop Coffee Roasters

Pri predstave dobrej kávy vám zrejme nenapadne ako prvá Škandinávia. Faktom je, že kávová kultúra má na severe Európy vysokú úroveň. Dôkazom je aj štokholmská Drop Coffee Roasters s minimalistickým dizajnom, kde sa káva na jednom mieste praží, melie i varí. Zákazníkom servírujú šálku kávovej poézie s neodmysliteľným úsmevom.

CAFÉ GRUMPY, NEW YORK

Foto: Café Grumpy

Hoci slovo grumpy v názve kaviarne znamená „hundravý", pri jej návšteve šomrať rozhodne nebudete. Kaviareň je známa aj vďaka seriálu Girls – jedna z hrdiniek v podaní Leny Dunham tam pracovala ako baristka. Café Grumpy však vyniká najmä skvelou kávou, čo nie je v krajine XXL káv podávaných v papierových pohároch vôbec samozrejmosťou.

ANALOG COFFEE, CALGARY

Foto: Analog Coffee

Kanadské Calgary sa síce vo svete preslávilo ako dejisko zimných olympijských hier v roku 1988, v súčasnosti ponúka výnimočný zážitok aj pre milovníkov kávy. V kaviarni Analog Coffee, známou príjemnou rodinnou atmosférou, dostanete latte v najrôznejších chuťových variáciách. Ochutnať však môžete aj také špeciality, ako japonská prekvapkávaná káva. Baristi sa s vami radi porozprávajú aj o rôznych technikách praženia či varenia kávy.

COFFEE SUPREME, AUCKLAND

Foto: Coffee Supreme

V hlavnom meste Nového Zélandu sa nachádza kaviareň, kde sa ako na jedinom mieste na svete servíruje káva zriedená sódovým sirupom. Znie to síce bizarne, ale veľký počet vracajúcich sa zákazníkov je dôkazom, že tamojší baristi presne vedia, čo robia. Ku káve odporúčame aj koláčiky, ktoré sú tiež legendárne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET