10 národných parkov vo svete, ktoré by ste mali navštíviť

Jednou zo zaručene bezpečných dovoleniek aj tento rok je návšteva národného parku. Nabijete sa v nich energiou z čistej prírody, udržíte si bezpečnú vzdialenosť od ľudí a naopak, pri troche šťastia, sa priblížite zvieratám, ktoré žijú na týchto chránených územiach. Na výber máte celý svet.

Foto: 123rf

Národné parky sú chránené územia, ktoré vznikli na zachovanie prírody na jej samovývoj bez zásahu človeka, ktorý postupne ovládol a podmanil si každý kúsok našej planéty. Ak chcete zažiť kus divokej prírody a dobrodružstva, musíte sa preto vydať do týchto parkov. Vybrali sme desať z nich, ktoré vás možno budú inšpirovať pre letnú dovolenku.

Národný park Durmitor, Čierna Hora

www.youtube.com

Durmitor National Park Vacation Travel Video Guide

Ak ste ešte nevideli fotografie z kaňonu rieky Tara v Čiernej Hore, asi vám zoberú dych. Do horského masívu Dinara sa vo výške 1 600 metrov nad morom zahryzáva 82-kilometrový kaňon, ktorý je najdlhší v Európe. Je domovom 1 500 druhov rastlín a 130 druhov vtákov a leží v Národnom parku Durmitor. Ten sa hrdí 23 štítmi, s nadmorskou výškou nad 2 300 m n. m., 17 ľadovcovými jazerami na 15 000 hektárov. Letné výlety zahŕňajú, pochopiteľne, turistiku, ale aj splav rieky Tara. Do parku sa dostanete aj autom. Z Belehradu diaľnicou do Pljevlja a následne na Žabljak a Mojkovac. Z Bratislavy je to asi 11-hodinová cesta.

Národný park Etosha, Namíbia

Foto: Pixabay

Cestovaním do Afriky za zvieratami je skôr známa Keňa či Tanzánia. No my sme vybrali Namíbiu a jej Národný park Etosha. Táto krajina má mix savany, polopúští, ale aj veľkú soľnú panvu, ktorá je taká veľká, že ju vidieť z vesmíru. Vidieť a zažiť tu môžete jedny z najväčších slonov na svete, ohrozené čierne nosorožce, leopardy, levy, žirafy či zebry. Tento park je útočiskom obrovského množstva sťahovavých vtákov. Medzi nimi aj tisícky plameniakov. Tie však do parku putujú počas sezóny dažďa v lete, kým odporúčaný čas návštevy je zima. Vtedy je totiž sucho a zvieratá sa sťahujú k napájadlám, čím sa výrazne zvyšuje šanca vidieť ich.

Národný park Zhangjiajie, Čína

www.youtube.com

ZHANGJIAJIE China most Amazing National Forest Park (Avatar floating mountains). Best by drone (4K)

Ak hľadáte únik do prírody, aká je len vo filme Avatar, zamerajte sa na Čínu. Tu sa v Národnom parku Zhangjiajie inšpirovali aj tvorcovia populárneho filmu. Obrovské pieskovcové stĺpy sa tu týčia do dvestometrovej výšky a lákajú milióny turistov. Vrcholky viac než troch tisícok kamenných stĺpov sú tu často zahalené v hmle. Na vrchol jedného zo stĺpov, takzvanej brány do nebies, tu vedie aj 7 km lanovka, keďže jej steny sú úplne kolmé. Ak vám teda nebude postačovať Slovenský raj, pozerajte letenky do Číny.

Národný park Göreme, Turecko

www.youtube.com

Cappadocia, Goreme National Park, Turkey

Pokiaľ zavítate tento rok už tradične do tureckej Antálye, skúste sa odvážiť na cestu do jej hlbšieho vnútrozemia. Tunajší UNESCOm chránený Národný park Göreme preslávili farebné skalné formácie z bazaltu a tufu. A áno – pokiaľ ste hľadali to instagramové malebné miesto s kopou farebných teplovzdušných balónov, je to v Kapadócii, ktorá sa nachádza práve v tejto oblasti.

Národný park Lençóis Maranhenses, Brazília

www.youtube.com

Lençóis Maranhenses National Park (Brazil) - 4K Drone video

Prírodné krásy neobchádzajú ani juhoamerický kontinent. V brazílskom Národnom parku Lençóis Maranhenses je 155-tisíc hektárov piesočných dún. Na 80 km pobrežia sa od niekoľko kilometrových pláží ťahajú až 20 kilometrov do vnútrozemia. Až 20 metrov vysoké piesočné duny sa presúvajú a počas daždivých dní sa medzi nimi vytvárajú lagúny naplnené vodou, ktoré neodtekajú pre nepriepustné skalné podložie. Tento ekoturistami vyhľadávaný park nájdete neďaleko mesta São Luís na severovýchode krajiny.

Národný park Arcipelago di La Maddalena, Taliansko

www.youtube.com

Arcipelago della Maddalena - Sardinia (Italy) - A real paradise

Možnou dovolenkovou destináciou leta 2021 je aj Sardínia. Už menej ľudí vie, že medzi Korzikou a Sardíniou sa nachádza súostrovie Maddalena s vyše 60 ostrovmi a 180-kilometrovým pobrežím, patriace medzi najznámejšie národné parky krajiny. V tyrkysových vodách tu plávajú delfíny a korytnačky a na výlet vás na tomto severnom cípe ostrova vezme jedna z mnohých miestnych turistických lodí.

Národný park Ao Phang Nga, Thajsko

Foto: Pixabay

Phuket je známym thajským dovolenkovým rajom, no už menej ľudí si pamätá tunajší národný park podľa jeho mena: Ao Phang Nga. Keď sa však hovorí o thajských vápencových skalách ostro vyčnievajúcich z vody, všetci zrazu prikývnu. O skvelé fotky tu nie je núdza, no odporúčame skúsiť aj populárny morský kajaking pomedzi tieto bralá na mori s farbou, ktorá vás nabije letnou energiou.

Národný park Bwindi, Uganda

www.youtube.com

Exploring Bwindi Impenetrable National Park | Gorilla Safari Lodge | Uganda

Hoci si pod Afrikou predstavíme savany a safari, odvážiť sa môžete aj na úplne iné dobrodružstvo v prírode. Na juhovýchode Ugandy leží Národný park Bwindi, označovaný ako jeden z najlepších lesných národných parkov sveta. Okrem tisícky druhov kvetov, 160 druhov stromov a obrovského množstva vtákov a ohrozených druhov je tento park s obrovskou biodiverzitou domovom aj štyroch stoviek ohrozených goríl horských, čo je alarmujúca polovica celosvetovej populácie tohto druhu.

Národný park Oulanka, Fínsko

www.youtube.com

4K drone footage of flying over Oulanka national park, Finland

Schladenie z horúceho leta ponúkajú severania vo Fínsku. Na východnej hranici s Ruskom sa tu nachádza Národný park Oulanka. Celoročne priechodným populárnym trekom je tu 80-kilometrový Karhunkierros, no nájdete ich tu veľké množstvo v dĺžke od 5 do 25 kilometrov. Tunajšie divoké vody v spojení s boreálnymi lesmi, neďaleký polárny kruh a vodopády pozdĺž chodníkov robia toto miesto ideálnym pre tých turistov, ktorí nepotrebujú zdolávať obrovské prevýšenia.

Národný park Fiordland, Nový Zéland

www.youtube.com

Milford Sound & Fiordland, New Zealand in 4K Ultra HD

Fjordy nie sú výsostnou doménou Nórska. Na opačnej strane zemegule sa nachádza národný park, ktorý je rajom pre milovníkov vody. Jazerá, potoky, rieky, vodopády, úžasné fjordy a ľadovce – to je Fiordland. Leží na južnom ostrove a pre jeho daždivé počasie je tunajších 1,2 milióna hektárov veľmi málo obývaných. A preto je ako stvorený pre milovníkov divokej prírody, ktorí sa chcú stratiť v hlbokých lesoch, na prechádzkach, trekoch a túrach. Od júla do novembra tu tiež vo fjordoch môžete stretnúť tučniaka chocholatého. A tento park bude asi najbližšie, ako sa kedy v živote priblížite k Antarktíde.

AMI MÉG ÉRDEKELHET