Slovensko nebude mať prvý nížinný národný park

Len rok po tom, čo bol predstavený plán založenia Národného parku Podunajsko bol tento zámer stopnutý.

Foto: Bratislava Region Tourism

Plány na zriadenie Národného parku Podunajsko, ktorý mal vzniknúť na juhozápade Slovenska, boli nedávno zrušené. Ako informovala TASR, minister životného prostredia Tomáš Taraba vyjadril jasné stanovisko proti tomuto projektu. Navrhovaný park, ktorý mal pokrývať územia okresov Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, by bol prvým nížinným národným parkom na Slovensku a desiatym v poradí. Jeho vznik bol plánovaný s cieľom ochrany prírodného bohatstva, no napokon bol projekt zastavený.

Ministrove argumenty a vplyv na národné parky

Foto: Bratislavský kraj

Minister Taraba kritizoval plány na zriadenie parku, poukazujúc na nedostatočnú komunikáciu a plánovanie, ako aj na potenciálny vplyv na poľnohospodárske plochy. Taraba zdôraznil, že Slovensko už má viac národných parkov ako Rakúsko, avšak tie nespĺňajú medzinárodné normy a generujú ročné straty. Z tohto dôvodu sa ministerstvo rozhodlo nevytvárať nové parky, ale sústrediť sa na správu už existujúcich.

Potenciálny vplyv na regionálny rozvoj a ochrana prírody

Foto:Podunajsko.sk

Zriadenie Národného parku Podunajsko malo pozitívne ovplyvniť regionálny rozvoj, ochranu podzemných vôd na Žitnom ostrove a prispieť k rozvoju udržateľného turizmu. Park by tiež zjednotil pravidlá pre rybárstvo a prispel k ochrane vnútrozemskej delty Dunaja. Ochrancovia prírody a miestni zástupcovia vyjadrovali podporu tomuto projektu, no napriek tomu boli ich nádeje na vznik parku zmarené.

Nervozita medzi poľnohospodármi

Foto: Podunajsko.sk

Plány na zriadenie parku vyvolali medzi poľnohospodármi v dotknutej oblasti napätie a nervozitu, keďže oblasť je známa svojou vysokou úrodnosťou. Agrárna komora Slovenska poukázala na potrebu rozsiahleho dialógu pred takýmito zásadnými zmenami. Zároveň odborníci upozorňovali na negatívny vplyv Vodného diela Gabčíkovo na dunajské luhy a potrebu obnovy pôvodného stavu.

Bratislava nebude druhým európskym mestom s národným parkom

Foto: Národný park Podunajsko

Odpoveďou na zrušenie projektu bolo sklamanie zo strany Bratislavského samosprávneho kraja. Toto rozhodnutie bolo vnímané ako krok späť v ochrane prírody a verejného záujmu obyvateľov dunajskej oblasti.

Zrušenie plánov na Národný park Podunajsko predstavuje stratenú príležitosť pre Bratislavu stať sa druhým európskym mestom s národným parkom po Viedni. Tento krok môže mať negatívny dopad nielen na ochranu prírodnej krásy a biodiverzity v regióne, ale aj na potenciálny turistický a ekonomický rozvoj oblasti. Napriek dôvodom, ktoré minister uviedol, otázka vzniku nového národného parku na Slovensku ostáva otvorenou a diskutovanou témou.

Foto: Bratislavský kraj

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET