Na prechádzke nad jaskyňami

V okolí areálu jaskyne Domica, na južnej hranici s Maďarskom, sa môžete vybrať nielen do útrob Slovenského krasu. Užijete si ho aj na povrchu, ak sa vydáte po tunajších náučných chodníkoch.

Foto: Shutterstock

Krasové územie v okolí Domice, asi 10 km južnejšie od Plešivca v rožňavskom okrese, je ako stvorené na výlet. Prekročiť tu môžete hranicu a jaskyne objaviť tak zo slovenskej strany, ako aj z tej maďarskej – z obce Aggtelek. Ak si chcete spoznávanie neskutočných podzemných výtvorov spestriť, alebo sa vám cez pekné dni nechce ísť sa skryť do hlbín zeme, tunajšia pohraničná oblasť ponúka svoje krásy i na povrchu.

Náučný chodník Domica

Foto: Kosice Region

Pri vstupe do jaskyne Domica sa začína aj náučný chodník, ktorý vám vysvetlí, ako sa vyvíjal Slovenský kras z geologického hľadiska. Dozviete sa niečo aj o typických škrapových poliach, keďže sa budete prechádzať po takmer 25 hektároch národnej prírodnej rezervácie Domické škrapy plnej krasových jám, jaskýň a prepadlín. Škrapy sú najmenšie povrchové krasové formy a vznikajú rozpúšťaním vápenca vodou obohatenou o oxid uhličitý. Chodník nie je dlhý, meria len tri kilometre a prudšie stúpanie vás čaká len na začiatku. Okruhom sa dostanete opäť na miesto, odkiaľ ste vyrážali.

Náučný chodník Zelená hranica 

O niečo dlhší, 7,5-kilometrový chodník spája slovenskú jaskyňu Domica s maďarskou Baradla. Od pamätnej tabule Národného parku Slovenský kras, popri Kečovskom potoku a maďarskou dolinou Baradla, sa dostanete až k rovnomennej jaskyni na strane našich južných susedov. Aj tu nájdete informačne tabule, celkovo dvanásť, z ktorých sa nielen vy, ale aj napríklad vaše deti naučíte veľa o tunajšej prírode. Nezabudnite mať oči otvorené smerom k stromom a oblohe, keďže sa budete pohybovať po chránenom vtáčom území Slovenský kras.

Prechádzať sa pritom budete ponad jaskynný systém Domica – Baradla, ktorý meria vyše 30 kilometrov, z toho na slovenskej strane 8,5 kilometra. Toto miesto, zapísané aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO, vás láka aj na návštevu pod zemou. A nejde len o dva rôzne dlhé okruhy, ale aj o možnosť plavby podzemnou riekou Styx. No radšej sa poponáhľajte ešte pred letnými prázdninami. Stopäťdesiatmetrový úsek je v prevádzke len v prípade priaznivej hladiny vody, a tak behom čoraz suchších letných mesiacov je rieka nezjazdná.

  • GPS parkoviska pri jaskyni Domica. 48.477607, 20.468735
  • Najbližšie čerpacia stanica Slovnaft: Rožňava – Šafárikova, Tornaľa – Francisciho
AMI MÉG ÉRDEKELHET