Vrchol Nemecka: Zugspitze

Najvyššia hora Nemecka už desaťročia láka návštevníkov ako magnet.

Foto: Zugspitze.de

Z vrcholu 2 962-metrového vrchu Zugspitze sa otvára dokonalý panoramatický výhľad do okolia. Na úpätí obrej hory leží mesto Garmisch-Partenkirchen, kde kedysi lyžovali olympijskí víťazi.

„Špičkové stretnutie“ piatich krajín

Foto: Tiroler Zugspitzbahn

Zugspitze sa nachádza na nemecko-rakúskej hranici a je jednou z najzaujímavejších hôr Álp. Keďže okolité štíty sú nižšie, za jasného počasia si môžete z nej vychutnať 360-stupňovú panorámu až na päť krajín – Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a Taliansko.

Je len málo miest na svete, z ktorých môžete súčasne obdivovať viac ako 400 vrcholov – už len z tohto dôvodu sa oplatí urobiť si výlet na Zugspitze, známy aj ako „Vrchol Nemecka“, nehovoriac o možnostiach pre selfie zábery.

Cesta na vrchol

Okrem výnimočných prírodných daností je jedným z dôvodov popularity Zugspitze aj to, že na vrchol hory sa dá dostať pešo, lanovkou a dokonca aj zubačkou. Na vrchol sa pešo najľahšie dostanete z Garmisch-Partenkirchenu cez roklinu Partnachklamm. Po ceste je niekoľko útulní – hütte – kde si môžete oddýchnuť. Táto túra je časovo dosť náročná, počítajte s 8-10 hodinami chôdze.

Foto: Zugspitzbahn

Ak uprednostníte menej náročné túry, môžete sa dostať na vrchol Zugspitze za 10 minút, a to lanovkou Eibseeseilbahn Zugspitze, ktorá vychádza z Grainau na nemeckej strane, zatiaľ čo z Rakúska môžete urobiť to isté s Tiroler Zugspitzbahn z obce Ehrwald. Veľkým zážitkom je aj zubačka Bayerische Zugspitzbahn, ktorá začína v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Kľukatí sa v dĺžke takmer 20 kilometrov, spája najlepšie lyžiarske strediská v okolí a jej konečná zastávka je na náhornej plošine pod Zugspitze v nadmorskej výške 2 588 metrov.

Alpská idylka: Garmisch-Partenkirchen

Mestečko na úpätí Zugspitze je etalónom lyžiarskych stredísk, kde si každý príde na to svoje, bez ohľadu na vek a dovolenkové zvyky. Mesto ponúka všetko v jednom balíku: nádherné prírodné prostredie, krásne historické centrum, množstvo kultúrnych festivalov a výbornú bavorskú kuchyňu. Lyžiarska sezóna trvá pol roka, zjazdovky v okolí sú prvotriedne a majú výbornú infraštruktúru.

Foto: Garmisch-Partenkirchen Tourismus

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET