Niekoľko tipov na lepšie jesenné fotky

Malebná časť jesene ubehne veľmi rýchlo. Pestrofarebnú prírodu po krátkom čase strieda nudná sivá farba. Až do Vianoc sa stmieva čoraz skôr a ani sa nenazdáme a príde prvý sneh. Využite posledné momenty na zachytenie pútavých jesenných kontrastov vo svojich fotkách.

Foto: 123rf

Nezáleží na tom, či máte zrkadlovku alebo len mobilný telefón s kvalitným fotoaparátom. Urobiť pútavú fotku dnes dokáže urobiť každý. Stačí, ak sa na chvíľu zastavíte, budete vnímať prítomnosť a pozriete sa na svoje okolie z toho správneho uhla.

Listy, vetvy a nálady

Foto: Pexels

Pestré farby lístia ponúkajú nekonečné možností fotenia v prírode. Hoci je scéna pred vami dychberúca, pamätajte, že na fotke najlepšie vyznie kontrast. Ak zachytíte jeseň vo svojej pulzujúcej farebnosti spolu s jej chladnou a sivou tvárou, máte vyhraté. Práve neskorá jeseň ponúka takéto momenty. Môže to byť strom, ktorý už stratil listy z vrchnej časti koruny, no stále si farebné listy drží na konároch bližšie pri zemi. Môže to byť moment, keď spadnuté lístie odveje vietor na sivú cestu alebo keď pláva na vode. Pekný kontrast dodávajú farebnej prírode sivé budovy. Zachytiť tiež môžete zasnežené vrcholky hôr v kontraste s jeseňou, ktorá sa ešte nepoddala zime v údolí.

Rozhliadnite sa – nahor a nadol 

Foto: Unsplash

Inšpiráciu nemusíte hľadať len navôkol. Ak stojíte pod stromami, pozrite sa hore do ich korún. Divili by ste sa, ako málo ľudí zdvihne zrak k oblohe. Vy im tento obzor môžete otvoriť. Husté koruny stromov kontrastujú s modrou, ale aj sivou oblohou a konáre často kreslia najrôznejšie obrazce na nebi. Nebojte sa ísť ešte ďalej a s foťákom či mobilom bezpečne na zemi zakomponovať do obrazu aj seba. Aj v najsivšom dni sa môžete pestro obliecť a byť tak na fotke tým žiadaným kontrastom.

Ak sa otočíte úplne opačným smerom, nadol, zameriate sa na detail. Stekajúce kvapky dažďa na listoch alebo pohľad na vaše nohy stojace v gumákoch v kaluži či na hustej vrstve lístia, to všetko otvára svet kreativity. Nebojte sa pohrať s listmi – usporiadajte ich do tvarov a ľahnite si k nim. Podržte ich v rukách a rozostrite prírodu v pozadí. Do listu môžete vystrihnúť srdce a pozrieť sa na svet skrz neho. Čím bláznivejší nápad, tým lepšie.

Zlatá hodinka 

Foto: 123rf

Neskoré brieždenie a skoré stmievanie nemusí byť len predmetom jesenného lamentovania. Využite obe zlaté hodiny dňa, ktoré sú k sebe v týchto dňoch najbližšie. Zlatá alebo magická hodina nastáva do pol hodiny od východu slnka a pol hodinu pred jeho západom. Mnohí známi influenceri z Instagramu potvrdzujú, že fotia práve počas týchto momentov dňa a zvyšok denného svetla si už len užívajú. Vedia totiž, že svetlo je v tomto čase najlepšie. Počas tejto hodinky lepšie zachytíte tvary, kontúry aj tiene. Zrána navyše môžete počas jesene počítať s hmlou, ktorá bojujúc o svoje miesto so slnkom postupne prehráva. No inverzia a fotky z kopcov, do periny zakrývajúcej údolie pod vami, vo vašich albumoch isto nesmú chýbať. Hmla môže byť problémom pri zaostrení fotky, keďže dodáva menej svetla, a preto to skúste so statívom a dlhou expozíciou.

Po zotmení nemusíte foťák odkladať 

Foto: Getty Images Hungary

Ak váhate, či sa práve v jeseni oplatí vydať na fotografický výlet pre skoré stmievanie, zamierte bližšie k civilizácii. Môžete zachytiť dramatickosť oblohy pri zapadajúcom slnku a tieňoch mesta. Po zotmení urobí náladu modrastá tma v kontraste so svetlom z domov, krbov, sviečok a ohňa. Teplé oranžové svetlo v nás vyvoláva pocit útulnosti a tento kontrast je podobný ako farebná jeseň s jej sivastou stránkou. Spomaľte a sledujte detaily, napríklad tiene. Nebojte sa okolo objektu, ktorý chcete nafotiť, hýbať pre to najlepšie svetlo. Práve v týchto momentoch sa oplatí mať pevnú ruku alebo už spomínaný statív a nastavenú dlhú expozíciu.

Nezabúdajte si užívať všetky momenty. Vytlačená a vystavená fotka tak dokáže byť ešte dlho spomienkou aj témou rozhovorov vašich návštev doma. Fotografia nám síce zachová spomienku, no tiež nás núti žiť v prítomnosti a v nej nachádzame vnútorné šťastie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET