5 olcsó nyaralás egy ugrásra

Hány helyen nem jártál még, pedig közel van?

Fotó: Getty Images
Nem kell egy jó nyaraláshoz átrepülni a fél világot, vagy éjszakákon át vezetni. Találhatunk tengert pár órányira, de ha minden kötél szakad (vagy csak imádunk túrázni), a Tátra szlovák oldaláról átruccanhatunk a lengyel félre is. Pénztárcakímélő, de csodálatos lehetőségeket gyűjtöttünk össze!

A mediterrán Szlovénia 

Fotó: Getty Images

A 19. század végén Piran volt a legvirágzóbb osztrák-magyar város. A kikötővárosban több mint 12 ezren laktak már akkor is, előtte pedig valamivel több mint 500 évig a Velencei Köztársasághoz tartozott a terület. A második világháborút követően Jugoszlávia kapta meg a várost, majd innen Szlovéniához került, 1991-től ez lett a független Szlovénia határa. Piran Pozsonytól csak 572 km-re van, ami nagyjából 6 órás autóút. A Velencére hasonlító kikötővárosban, Piranban érdemes akár egy-két hetet is eltölteni, mert különleges hangulata, a kitűnő, friss tengeri ételek és a közeli hegyek (Triglav Nemzeti Park) rengeteg programlehetőséget kínálnak. Ezeken felül ott van még a a Strunjan Nemzeti Parkban a Strunjan-sómező, ami szintén remek kirándulóhely, elképesztő látvánnyal.

La dolce vita

Fotó: Getty Images

Ha szeretnél olyan közeli vízparti és egyben történelmi városba utazni, ami nincs messze, akkor Trieszt kiváló választás: nagyjából 540 km Pozsonytól. A hatalmas kikötővárost (ami egyébként a földközi-tengeri kereskedelem központja) már a hegyeken végigfutó autópályáról megpillanthatod, a látvány fantasztikus. Majd a hatalmas sziklák alatt egyszer csak azt vesszük észre, hogy alattunk terül el a végeláthatatlan tenger hatalmas hajókkal – innen egy jó egyórás ereszkedéssel érhetünk a városba. Érdekesség, hogy Trieszt 1382-től 1867-ig a Habsburg Birodalom, majd 1918-ig az Osztrák–Magyar Monarchia része volt, a birodalom legfontosabb hajózási és hadászati kikötőjeként. Az etnikai és kulturális sokszínűség az egész város építészetén, az ételeken és általában mindenen érződik! Triesztben városi tengerpartra számíts, ahol többnyire kiépített, sziklás, hirtelen mélyülő a strand, de fantasztikus hangulata van, amikor a helyiek munka után kiülnek egy üveg borral és egy szelet pizzával a partra, majd naplementéig strandolnak, beszélgetnek vagy éppen sziesztáznak.

Kedves Pilzen

Fotó: Getty Images

Nem mintha Prága nem lenne érdekes úti cél, de ha már láttad a fővárost, és kevésbé zsúfolt cseh helyet néznél meg, akkor a második legnagyobb várost, Brnót vagy Pilzent ajánljuk. A Pozsonytól mintegy 420 km-re fekvő Pilzen is határozottan megér egy pár napos utazást, vagy inkább túrát. És nemcsak azért, mert itt született meg a világhírű pilseni sör, hanem mert a város ma is őrzi a régi sörfőzési iskola báját, így rengeteg lehetőség kínálkozik elmerülni a sörfőzés múltjában és jelenében: kezdjük például az ismerkedést a két nagyágyú, a Pilsner Urquell és a Gambrinus gyártóhelyeinek meglátogatásával, majd zarándokoljunk el a Dobrany negyed kis főzdéinek hangulatos világába. Persze a sörgyárakon kívül is akad bőven program: a belvárosban nagyon sok megmaradt középkori épületet láthatunk, ott a 16. században épült városháza és a katedrális, utóbbi a maga 102 méteres tornyával igazi városi kincs. De ott van még a látnivalók listáján a város alatt húzódó pincehálózat, Európa második legnagyobb zsinagógája (a legnagyobb a Dohány utcai Budapesten), és az állatkertet is jó szívvel ajánljuk.

Nagyvárad szeretettel vár

Fotó: Shutterstock

Középen a nagyváradi erőd

A nagyváradi és régióbéli turizmust népszerűsítő egyesület a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal és a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal közösen ismét elindítja a „Nagyvárad, szeretettel” elnevezésű promóciós kampányát. Ennek keretében 2023. december 31-ig különböző kedvezményekben részesülhetnek azok a turisták, akik regisztrálnak az akcióba. Ennek feltétele, hogy az utazók legalább két vendégéjszakát töltsenek el a programhoz tartozó nagyváradi szálláshelyen. A romániai program a következő előnyöket biztosítja:

  • Ingyenes belépés az Oradea Heritage felügyelete alá tartozó intézményekbe: a Városháza tornya, Darvas-La Roche ház, Szabadkőműves Múzeum, Cion Neológ Zsinagóga, Zsidó Történeti Múzeum
  • Ingyenes belépés a Körösvidéki Múzeumkomplexumhoz tartozó intézményekbe: a Körösvidéki Múzeum, a várban működő Városi Múzeum, az Aurel Lazăr Emlékmúzeum, az Ady Endre Múzeum és a Losif Vulcan Emlékmúzeum
  • Ingyenes tömegközlekedés 24 órán át a helyi közszállítási vállalat (OTL) teljes hálózatában
  • Kedvezmények a helyi partner vendéglátóhelyeken
A Körös-parti városba érkező turisták az www.oradealifenouveau.ro regisztrálhatnak, amely után telefonos üzenetben kapják meg az egyedi szám- és QR-kódjukat. Ezek használatával részesülnek majd a kedvezményekben. A kódok egyszeri alkalomra szólnak és nem lehet átruházni őket. A 24 órás ingyenes tömegközlekedésre szóló bérletet az OTL erre fenntartott telefonszámára küldött SMS-el lehet aktiválni. Érdemes kihasználni a lehetőséget , hiszen Nagyvárad Budapestről csak 300 km és rengeteg jó programban lehet részünk, ráadásul ingyen.

A Tátra mindig jó!

Fotó: Getty Images

Az Alacsony-Tátra Szlovákia egyik legnagyobb területű, a Magas-Tátra után pedig a második legmagasabb hegyvonulata. Csaknem száz kilométeren keresztül húzódik kelet-nyugati irányban, és geológiai, illetve ökológiai szempontból olyan csodákat rejt, amelyek méltán teszik egész évben népszerű turisztikai célponttá. A Vág és a Garam folyók által határolt hegység területéből 728 négyzetkilométer az Alacsony-Tátra Nemzeti Parkhoz (NAPANT) tartozik, amely a legnagyobb szlovákiai nemzeti park. Ha eleged van a melegből, akkor a szuper lehetőségeket és természeti látványosságokat ígérő barlangokat keresd fel! A barlangok az Alacsony-Tátra ékességei, a Deménfalvi-jégbarlang és a Deménfalvi-cseppkőbarlang kihagyhatatlan látványosságok, de érdemes felkeresni a Sebeséri-barlangot, a Holt denevérek barlangját vagy a Vázseci-barlangot is. Látogatottság szempontjából a Deménfalvi-jégbarlang régóta rekorder: évente átlagosan 180 000-210 000 ember tekinti meg ezt a lenyűgöző természeti képződményt. A Gyömbér Budapesttől 4 óra alatt elérhető autóval.

Az Alacsony-Tátra számokban:

  • Legmagasabb hegycsúcsa: Gyömbér, 2043 méter
  • Legmagasabb vízesése: Brankov-vízesés (55 m)
  • Legrégebbi rezervátuma: Pribó (1895 óta)
  • Legnagyobb rezervátuma: Skalka (2660 ha)
  • Legidősebb védett fája: Mátyás király hársfája (700 éves, Zólyomlipcsei vár)
  • Szlovákia legnagyobb síközpontja: Jasná (50 km pálya)
AMI MÉG ÉRDEKELHET