Nyári programok réten és várudvarban

Gyerekekkel a szabadban, vagy barátokkal beszélgetősen.

Rómeó és Júlia megunhatatlan klasszikusa, gyerekprogramok a természetben, koncertek és beszélgetések: ezek mind minket várnak a családias vagy épp lovagias fesztiválokon. Ha pedig semmiképp sem szeretnénk unatkozni, vigyük magunkkal az elgondolkodtató témákat körüljáró könyveket is!

Fesztiválok és játékok

Fotó: Festival Atmosféra

Cibula Fest, július 21–23., Holíč, repülőtér

Most először készülnek háromnapos, zsúfolt programmal a Szlovákia és Dél-Morvaország határán megrendezenő, több műfajt felvonultató fesztiválon. A Cibula Fest látogatóira koncertek, gyermekprogramok és további izgalmas események várnak.

Festival Atmosféra, augusztus 4–6., Hontnémeti (Hontianske Nemce), szőlőültetvények

Az immár tizenegyedszer sorra kerülő fesztivál nem csupán a zenei programokra fókuszál. Középpontjában a pozitív gondolkodás, a tolerancia és a szeretet áll. A Hontnémeti melletti réten aktuális témákat felvonultató beszélgetéseket is meghallgathatnak a résztvevők. Nem hiányoznak majd a minőségi ételek és a szlovák kézműves termékek sem.

Nyári Shakespeare Játékok, július 4. – augusztus 6., Pozsonyi vár

A pozsonyi nyár immár elmaradhatatlan tartozéka a Nyári Shakespeare Játékok, amelyet idén 23. alkalommal tartanak meg a várban. A rendezvény keretében utoljára kerül színpadra a világhírű drámaíró, William Shakespeare örök érvényű szerelmi története, a Rómeó és Júlia.

Beckói Ünnepségek, július 22-23., Beckó vára

A hagyományos mesterségek legjobb művelőivel és kardforgató lovagokkal is találkozhatunk július végén Beckó várában. A történelmi hangulatú páratlan eseményen beszélgetős műsorokra és vasvillahajító-világbajnokságra is sor kerül.

Olvasnivaló nyugodt napokra

Fotó: Absynt

Nők, akik itt maradtak

Juraj Kováčik: Bod zlomu, Slovart

Egy váratlan helyzet, egy szó, egy esemény, valami új. Hirtelen valami megváltozik. Ilyen szituációkra épül Juraj Kováčik szlovák író és publicista új elbeszéléskötete, a Bod zlomu (Töréspont). A szerző olyan hősöket mutat be, akik a megváltozott körülmények hatására kénytelenek számot vetni saját létezésükkel és környezetükkel.

Magdaléna Rojo: Ženy, ktoré zostali, Absynt

A szlovák Magdaléna Rojo riportkönyvében olyan nők és gyerekek történeteit ismerhetjük meg, akiknek férje, apja vagy fiai messzire szakadtak egy jobb élet reményében. A kötet izgalmas látleletet nyújt azon országok mindennapjairól, ahonnan sokan távozni kényszerültek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET