Drevený chrám, obora, aj socha kniežaťa Laborca v Habure

Tesne pri severovýchodnej hranici Slovenska s Poľskom sa neďaleko Medzilaboriec nachádza malá obec Habura. A aj takáto destinácia má objaviteľom čo ponúknuť.

Foto: Jano Štovka, MQEP / severovychod.sk

V Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty, sedem a pol kilometra severne od Medzilaboriec, sa nachádza malá obec Habura s necelými päťsto obyvateľmi. Za pomoc partizánom bola v roku 1944 obec vypálená nemeckými vojakmi. Zhorelo vtedy 234 domov, no silné povahy miestnych obyvateľov nezdolal ani tento krok a dnes ponúka obec zaujímavý program, ak hľadáte výlet po Slovensku na miesto, ktoré navštívil zatiaľ málokto.

Drevený chrám v Habure

Foto: Jano Štovka, MQEP

V 16. storočí postavili v obci gréckokatolícky drevený chrám. Keď sa o dvesto rokov neskôr postavil murovaný kostol, obec drevený kostolík venovala susednej dedinke Malá Poľana. Dnes ho však nájdete v Čechách – v Hradci Králové. Tam sa totiž dostal ako dar a rozobratý a postavený bol ako pamiatka československým legionárom.

Dnes sa teda v obci ležiaci drevený kostolík nemôže počítať medzi pôvodné drevené kostoly, ktorými sa východné Slovensko preslávilo. Avšak jeho verná kópia, dodnes slúžiaca na bohoslužby, určite stojí za návštevu.

Obora Habura

Foto: Severovychod.sk

Ak sem zavítate s deťmi, alebo radi pozorujete divoko žijúce zvieratá, neobíďte miestnu oboru, ktorá sa rozkladá na rozlohe až 70 hektárov. Vznikla najmä za účelom vzdelávania detí a ich vzťahu k prírode. Do oploteného pozemku sa nedostanete, no krmoviská sú tu umiestnené pod lesom a tak je dobrá šanca, že zvieratá uvidíte.

Socha kniežaťa Laborca

Najimpozantnejšou stavbou je po drevenom chráme socha kniežaťa Laborca. Táto päťmetrová socha, ku ktorej vedie z dediny chodník, sa majestátne týči na vŕšku nad kostolom.

Laborec bol slovanské knieža, ktorý žil v tejto oblasti koncom 9. storočia. Spolu s jeho družinou sa pri vpáde staromaďarských kmeňov do Karpatskej kotliny dal na útek, avšak chytili ho a následne popravili. Jeho socha, ktorá tu dnes stojí, symbolizuje jednotu Rusínov, pričom v jej podstavci je schránka, v ktorej je zemina zo 106 rusínskych obcí.

Zastávka kvôli stavebnému robotníkovi, Andrejovi Varcholovi 

Až sa do tohto regiónu vydáte, určite si urobte aj zastávku v Medzilaborciach kvôli stavebnému robotníkovi Andrejovi Varcholovi. Prečo? Pod menom Andy Warhol sa totiž v USA stal umeleckou ikonou a kráľom pop-artu a v tomto meste sa dnes nachádza Warholovo múzeum.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET