Čierna Hora – esencia Balkánu

Čierna Hora je jedným z najmenších štátov v Európe, no pýši sa o to viac úžasnejšími prírodnými krásami a kultúrnymi zaujímavosťami.

Foto: unsplash

Oficiálny názov krajiny v čiernohorskom (srbskom) jazyku je Crna Gora, ale s výnimkou slovanských jazykov sa preklad tohto názvu vo svete neujal, rozšírila sa jeho talianska verzia. To však nič nemení na podstate: Crna Gora alebo Montenegro – názov znamená v oboch jazykoch čiernu horu. Maličká krajina na pobreží Jadranského mora bola jednou z členských republík bývalej Juhoslávie a samostatným štátom je len od roku 2006. Jej hlavné mesto Podgorica nepatrí podľa turistických sprievodcov medzi európske mestá, ktoré musíte aspoň raz v živote vidieť. Čierna Hora je turisticky atraktívna pre svoje hory, pláže a samozrejme malebnú Kotorskú boku, čarovnú Budvu a Ostrov svätého Štefana.

Budva

Foto: Pexels

Mesto na pobreží Jadranského mora je destináciou číslo jeden pre čiernohorský cestovný ruch a je najväčším rivalom chorvátskeho Dubrovníka. Staré mesto je postavené na malom polostrove a je neuveriteľne bohaté na kultúrne dedičstvo. V Budve je množstvo kostolov a kláštorov a jej čarovné uličky vyžarujú pravú balkánsku romantickú atmosféru, ktorá láka turistov z celého sveta. Napomáha tomu aj fakt, že na viac ako 21 kilometrov dlhom pobreží mesta je na výber zo 17 pláží. Budva je príťažlivá najmä pre mladých ľudí. V lete sa takmer ani jeden deň nezaobíde bez nejakého kultúrneho podujatia alebo hudobného festivalu.

Kotor

Foto: unsplash

Kotorská boka pripomínajúca fjordy je jednou z top atrakcií Čiernej Hory a neexistuje žiadny turistický sprievodca ani programová brožúra, v ktorej by chýbala. Stredoveké staré mesto Kotoru v benátskom štýle je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a pri prechádzke po pôsobivých mestských hradbách a úzkych uličkách budete mať pocit, že cestujete späť v čase. Stredoveké mestské hradby sa tiahnu až k 260 metrov vysoko položenej Pevnosti sv. Jána (Tvrdjava Sveti Ivan), na ktorú sa určite oplatí vyliezť pre nádhernú panorámu mesta a Kotorskej boky. Majestátne hory, červené strechy a azúrové more – táto dokonalá stredomorská atmosféra je jednoducho nezabudnuteľná. Zvláštnou atrakciou mesta je Múzeum mačiek – v Kotore je aj tak veľa mačiek, ľudia sa k nim správajú s veľkou úctou a pravidelne ich kŕmia.

Sveti Stefan

Foto: Pexels

Osada administratívne patriaca k Budve je známa najmä vďaka ikonickému (pol)ostrovu, ktorý je s pevninou spojený s úzkou piesočnatou plážou V 60. rokoch 20. storočia boli domy na malom ostrove prerobené na hotely, čím vznikol hotelový ostrov. Krásu Sveteho Stefana si zamilovalo množstvo celebrít – dovolenkovali tu aj Kirk Douglas, Liz Taylor, Sophia Loren, Sylvester Stallone, Claudia Schiffer či šachový veľmajster Robert Fischer

Kláštor Ostrog

Foto: Pixabay

Kláštor patriaci k Srbskej pravoslávnej cirkvi je vďaka svojej nezvyčajnej polohe jedným z najzaujímavejších miest v Čiernej Hore. Nachádza sa neďaleko Nikšića, druhého najväčšieho mesta v krajine, a jeho zvláštnosťou je, že bol vybudovaný do skalnej steny. Ostrog však nie je len turistickou atrakciou, ale aj najnavštevovanejším pravoslávnym kostolom na celom Balkáne, ktorý je aj významným pútnickým miestom najmä pre Srbov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET