A Ryanair vezetője szerint nyáron komolyabb jegyáremelkedéssel kell számolnunk

Kissé akadozik a légitársaságok ellátási lánca.

a ryanair egyik gépére felszálló utasok

Úgy tűnik, semmi jele annak, hogy a Covid utáni utazási láz csillapodna. Normális körülmények között a légitársaságok erre a flottáik bővítésével válaszolnának, de a lehetőségeiket eléggé korlátozzák a két fő repülőgépgyártót, az Airbust és a Boeinget érintő problémák. A Ryanair vezetője emiatt 2024 nyarára is komolyabb áremelkedést jelentett be.

Fotó: Y S/Unsplash

Az Alaska Airlines egyik gépe

5-10 százalékkal emelkednek majd a repülőjegyárak Európában idén nyáron, jelentette be a Ryanair főnöke, Michael O’Leary a The Independent szerint. A vezérigazgató kiemelte: ez igazából a drágulás ütemének lassulását jelenti, hiszen 2023-ban a vállalat jegyárai átlagosan 17 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

A Ryanair Európa legnagyobb diszkont légitársasága, amely kizárólag Boeing 737-es gépekkel repül – a mostani jelenség mögött pedig a gyártó blamája áll, amely nem tudja felgyorsítani a repülőgépek leszállításának ütemét egy januári incidens következtében. Akkor az Alaska Airlines Boeing 737 Max 9 típusú repülőgépének törzséből röviddel az oregoni Portlandből való felszállás után kiszakadt a vészkijáratot lezáró, harminckilós elem.

Fotó: Artur Voznenko/Unsplash

A Wizz Air egyik járata

A járat biztonságosan landolt, de a minőséggel kapcsolatos aggályok miatt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) a nyomozás lezárultáig megtiltotta a problémás modell használatát. Bár az európai légitársaságokat közvetlenül nem érinti a korlátozás – hiszen nem használnak úgynevezett door pluggal szerelt gépeket –, a Boeing az eset miatt sokkal lassabban tudja leszállítani az Európából berendelt 737-eseket is.

Február elején Dave Calhoun, a Boeing elnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Egy ilyen esemény nem történhet meg egy olyan repülőgépen, amely elhagyja a gyárunkat. Egyszerűen jobban kell teljesítenünk ügyfeleink és utasaik érdekében. Átfogó tervet hajtunk végre a minőség javítására és a részvényeseink bizalmának megerősítésére.”

Mindeközben Európa harmadik legnagyobb fapados légitársasága, a Wizz Air szintén átmeneti repülőgéphiánnyal küzd.

A cég a legtöbb, rövidebb távon repülő európai vállalathoz hasonlóan Airbus A320-as gépeket használ, ezek közül pedig néhányat Pratt & Whitney GTF hajtóművek emelnek a levegőbe. A probléma az, hogy a gyártó nemrégiben felfedezett egy potenciális szennyeződést a több kulcsfontosságú alkatrészhez is felhasznált fémporban. Emiatt a hajtóműveket ki kell szerelni a már meglévő gépekből, hogy egyesével ellenőrizhessék őket.

A Wizz Air már közölte is a befektetőkkel, hogy a gyártási nehézség átmenetileg flottájának nagyjából 10 százalékát kényszeríti majd a földre. A légitársaság brit ügyvezető igazgatója, Marion Geoffroy szerint a Wizz Airnek a tavaly nyárhoz képest jóval alacsonyabb kapacitással kell helyt állnia. Ugyanakkor hozzátette: 2025-ben, amikor a helyzet normalizálódik, hatalmas bővítésre kerül majd sor. Erről a tervről mi is írtunk egy korábbi cikkünkben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET