3 pénztárcabarát, gyönyörű sí-desztináció Európában

Ha a legjobb ár-érték arányú téli úti célt keresed.

sífelvonó

Hamarosan végre beköszönt az idei síszezon – még pont időben vagyunk, ha most kezdjük el megtervezni a decemberi sportos kiruccanást. Ehhez mutatunk most 3 alternatív célpontot: mivel ritkán találkozni ezekkel a helyekkel a leghíresebb síközpontok listáján, jóval olcsóbban próbálhatjuk ki őket, mint a felkapottabb pályákat.

Avoiraz, Franciaország

A svájci határ mellett fekvő, egészen lélegzetelállító síparadicsomot legkönnyebben Genfből közelíthetjük meg – érdemes tömegközlekedésben gondolkodnunk, mert a környéket évekkel ezelőtt autómentes övezetté nyilvánították. 2460 méteres csúcsát minden télen vastag hótakaró borítja, így idén is számtalan különböző nehézségű pályán síelhetünk, összesen 650 kilométeren.

Ha csak most ismerkednénk a síeléssel, akkor különösen jó helyen járunk, hiszen a változékony terepen bőven találunk kezdő útvonalakat is.

Fotó: Shutterstock

Avoiraz

Ha pedig elfáradtunk, gyönyörködhetünk a környék házaiban, Avoiraz ugyanis híres a többi síközpontra nem jellemző, egyedülálló építészetéről. Az 1960-as években épült, többszintes épületek szinte mind cédrusfából készültek, és jellegzetes, modern formatervük egészen kiemelkedő.

Vogel, Szlovénia

A Júliai-Alpokban magasodó Vogel Szlovénia egyik legnagyobb síközpontja. A hozzá legközelebb eső város Bled, de a fővárosból, Ljubljanából is csak egy órát kell utaznunk érte. Legmagasabb pontja 1800 méteren található – innen összesen 22 kilométernyi kék vagy piros szakaszon csúszhatunk le, szóval azért nem árt, ha van egy kis rutinunk.

Fotó: Shutterstock

Vogel

Ha valami szokatlanabb programon vennénk részt, menjünk el egy fáklyafényes éjszakai vezetett túrára – ha pedig csak relaxálnánk, válasszunk egy forró italt valamelyik panorámaablakos helyen, és merüljünk el a páratlan kilátásban.

Boí Taüll, Spanyolország

A Katalóniában, a Pireneusok szívében található síparadicsom a legmagasabb a listán szereplő helyek közül: itt 2750 méterről, összesen 45 kilométeren csúszhatunk le.

Mindezt viszont csak akkor tegyük, ha tapasztalt síelők vagyunk, ugyanis a meredek hegyoldal útvonalainak nagy része fekete (vagyis a legnehezebb) kategóriába tartozik.

Fotó: Shutterstock

Boí Taüll

A környék viszont tökéletes, ha az extrém sporttevékenység helyett inkább az aprés-ski kultúrában merülnénk el. A francia kifejezés szó szerinti azt jelenti: „síelés után”, szóval lényegében idetartozik minden olyan tevékenység, amit jellegzetesen levezetésként lehet beiktatni egy fárasztó kinti nap végén. Természetesen ezeket síelés helyett is nyugodtan végezhetjük, szóval bátran üljünk be valahova, túrázzunk a környéken, vagy fedezzük fel Boí Taüll az UNESCO által védett számtalan román stílusú templomának egyikét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET