Amszterdamban elszabadult a káosz – online ijesztgetéssel akarják megfékezni

Hollandia fővárosa nem adná fel a turisták elleni harcot.

Amszterdam

Ahogyan a legtöbb európai nagyvárosban, úgy Amszterdamban is megkeserítik a turisták a helyiek életét. A probléma megoldása érdekében a holland főváros önkormányzata a múlt hónapban több intézkedést is bevezetett.

Az intézkedések már 2023 decemberében elindultak az „Újítsd meg a látásmódodat!” fantázianevet viselő kampánnyal, mely arra ösztönözi az utazókat, hogy a helyiek perspektívájából vizsgálják a várost. Most pedig az online ijesztgetés eszközéhez nyúltak – írja a TimeOut.

A holland főváros legújabb akciójának szó szerinti célja, hogy ráijesszen azokra a turistákra, akik potenciális veszélyt jelenthetnek közbiztonsági szempontból.

Az interaktív, online kampány során egy kérdőívvel találkoznak a felhasználók, ami akkor ugrik fel nekik, ha az interneten olyan kulcsszavakkal próbálnak meg keresést indítani, ami kapcsolódhat a randalírozó turistákhoz. Ilyen kifejezés például az „amszterdami kávézó” és az „amszterdami legénybúcsú”.

Fotó: Shutterstock

Amszterdam vigadalmi, piroslámpás negyede.

Az a felhasználó, aki ilyen, vagy ezekhez hasonló szavakkal próbál meg keresést elindítani, egy kérdőívvel találja magát szemben, amelyben az alábbihoz hasonló riasztó kérdésekre kell válaszolnia:

Milyen híres holland terméket szeretne megkóstolni? Talán a kokaint?

Ha a kérdéseket megválaszolva – amelyeket itt lehet megtekinteni – a rendszer potenciálisan veszélyesnek ítéli meg a válaszadót, akkor az egy üzenettel fog találkozni, mely így szól:

Ezzel egy kis gond lesz, hiszen ez itt tiltott.

„A honlapnak le kell rombolnia azokat az asszociációkat, amelyeket a bulizós turisták az amszterdami lazulással kapcsolatban táplálnak”

– mondta Sofyan Mbarki alpolgármester, aki bár különösnek tartja az ötletet, mégis reméli, hogy beválik.

Vincent van Dijk turisztikai szakértő szerint azonban az akció hosszabb távon ugyan úgy hatástalan lesz, hacsak nem lesznek súlyos bírságok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET