Itt találod világ legboldogabb embereit

Kamerába mosolygó gyerekek Kandyban, Srí Lankán, 2016. március 17-én

A koronavírus-járvány nagy változást hozott az életünkbe, és jócskán hatással volt a mentális egészségünkre. A Global Mind Project idén negyedik éve kiadott tanulmányában azt vizsgálta, mennyit változott a világ boldogságérzete 2020 óta.

A Mental State of the World című 2023-as felmérésében 71 különböző ország 419 175 személye töltött ki egy anonim online kérdőívet, melynek célja az egyén mentális egészségkvótájának (MHQ) megállapítása volt, írja a Hamu és Gyémánt.

Utóbbi a mentális egészség 47 aspektusát értékeli hat fő kategóriában (hangulat és kilátások, szociális én, lendület és motiváció, test és elme kapcsolata, megismerés és alkalmazkodóképesség, valamint rugalmasság)mutatta be a felmérést a hamuesgyemant.hu.

Boldogság, európai viszonylatban: Ez lett idén Európa legboldogabb országa – a költözéshez mályen a zsebünkbe kell nyúlnunk

A kutatásban a kitöltők életmódját, a családi és baráti kapcsolataikat és a személyes traumáikat is megvizsgálták, melyek alapján a résztvevő pontszámokat kaptak, és egy skálán – ahol az egyik végpont a boldogot, a másik a szorongót jelölte –, elhelyezték el őket.

Fotó: Unsplash/Kevin Olson

Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

A rangsor első élén a Dominikai Köztársaság végzett, ahol az átlagos MHQ 91 a 300-ból. Szorosan követte őt Srí Lanka, 89 ponttal, a harmadik helyezett pedig 88 ponttal Tanzánia lett.

​A legboldogabb országok tízes listája a felmérés alapján:

  1. Dominikai Köztársaság
  2. Sri Lanka
  3. Tanzánia
  4. Panama
  5. Malajzia
  6. Nigéria
  7. Venezuela
  8. El Salvador
  9. Costa Rica
  10. Uruguay

A lista végére Üzbegisztán került, ahol az átlagos MHQ mindössze 48, de meglepő módon, még nála is rosszabb helyen végzett az Egyesült Királyság, 49 ponttal.

​A legboldogtalanabb országok tízes listája a felmérés alapján:

Fotó: Unsplash

  1. Üzbegisztán
  2. Egyesült Királyság
  3. Dél-Afrika
  4. Brazília
  5. Tádzsikisztán
  6. Ausztrália
  7. Egyiptom
  8. Írország
  9. Irak
  10. Jemen
AMI MÉG ÉRDEKELHET