Oscarové korzo Sabinova

Sabinov je očarujúce mestečko v severnej časti Slovenska, v Prešovskom kraji. Už v stredoveku získal slávu, ktorú dokázal ešte viac zvýšiť v modernej ére, keď sa vďaka filmu natočenému na jeho hlavnom námestí dostal do radov oscarových miest.

Foto: Mesto Sabinov


Impozantné architektonické dedičstvo

Foto: Sabinov.eu

Prvá písomná zmienka o meste je z roku 1248, v roku 1406 mu bol udelený štatút slobodného kráľovského mesta a koncom 15. storočia bol Sabinov spolu s Košicami, Prešovom, Bardejovom a Levočou členom združenia piatich najvýznamnejších miest Horného Uhorska, tzv. Pentapolisu. Staré mesto, ktoré sa zachovalo vo výbornom stave, odráža atmosféru tohto prosperujúceho obdobia. Dominantou historického centra mesta je gotický rímskokatolícky kostol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi. Jeho najcennejším pokladom je kópia hlavného oltára vyrobená v dielni majstra Pavla Levočského, ktorého originál sa nachádza v Národnom múzeu v Budapešti. Na hlavnom námestí sa nachádza množstvo renesančných a barokových budov, medzi nimi radnica, piaristické gymnázium a renesančná zvonica.

Svetoznámy Obchod na Korze

Foto: Mesto Sabinov

Svetovú slávu Sabinovu priniesol film nakrútený na jeho hlavnom námestí, ktorý v roku 1966 získal Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Predtým, v roku 1965, získal v tejto kategórii aj Zlatý glóbus a dvaja hlavní účinkujúci boli ocenení zvláštnym čestným uznaním na filmovom festivale v Cannes. Dej filmu "Obchod na Korze" sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Počas arizácie dobromyseľný, ale trochu prostoduchý Tóno Brtko (Jozef Kroner) pod tlakom svojej manželky a švagra prevezme podnik židovskej vdovy, pani Lautmannovej (Ida Kamińska). Pretože je mu ľúto starej, nedoslýchavej ženy, nepovie jej pravdu: namiesto toho sa vydáva za jej synovca a pracuje ako pomocník v obchode. Chce ju ochrániť pred protižidovskými opatreniami, no zároveň sa bojí aj nacistov. Chce skryť vdovu, ktorá si nie je vedomá reality, ale zo strachu spanikári a nevedomky ju zabije. Tono sa nevie vyrovnať so svojím svedomím a v hanbe spácha samovraždu.

Návrat Tóna Brtka

V roku 2021 dosiahol Obchod na korze ďalší úspech. Vtedy sa Tóno Brtko v podaní Jozefa Kronera vrátil na námestie pred obchod vdovy Lautmannovej (v ktorom dnes namiesto gombíkov predávajú kvety) v podobe sochy v životnej veľkosti.

AMI MÉG ÉRDEKELHET