Zrekonštruovaný kaštieľ v Čunove sa otvára verejnosti!

V jednej z najmenších mestských častí Bratislavy – v Čunove vznikol zo starej ruiny kaštieľa výnimočný areál, ktorý hneď niekoľkými spôsobmi pomáha k zvýšeniu úrovne Čunova, Bratislavy aj celého regiónu.

kaštieľ v Čunove
Foto: Bratislavský kraj


V skratke o Čunove

Čunovo je najjužnejšia mestská časť Bratislavy susediaca s Maďarskom a Rakúskom, nachádzajúca sa v blízkosti Dunajskej cyklistickej cesty i Vodného diela Gabčíkovo a zároveň domovom rekonštruovaného kaštieľa.

K Československu bolo spolu s Rusovcami a Jarovcami pripojené 15. októbra 1947 na základe Parížskej mierovej konferencie za účelom umožnenia výstavby bratislavského prístavu na Dunaji. V tom čase išlo z národnostného hľadiska o prevažne chorvátsku obec, časť z tamojších obyvateľov stále používa chorvátčinu a uchováva si národný folklór. Na severnom cípe ostrova na Dunaji bolo v roku 2000 otvorené jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia – ikonická Danubiana.


Prečítajte si aj: 3 tipy na krátky výlety z Bratislavy

Ruina ekocentrom

Foto: Bratislavský kraj

Kaštieľ v Čunove bol ešte donedávna ruinou. Majiteľmi kaštieľa boli Szapáryovci, ktorí ho vybudovali v druhej polovici 18. storočia a druhýkrát prestavali v roku 1807. Časť prác sa na objekte realizovalo v 70.- 90. rokoch 20. storočia, neboli však ukončené. Budova odvtedy značne chátrala. Pamiatku sa podarilo obnoviť, pričom počas rekonštrukcie boli dokonca objavené vzácne pamiatky – napríklad nález nástenných malieb z 19. storočia a kaštieľ bol tak zmenený na moderné ekocentrum. Navyše, zrekonštruovaná bola aj priľahlá záhrada. Spoločne tak vytvoria priestor pre environmentálne vzdelávanie, výchovu a osvetu detí, mládeže i širokej verejnosti so zázemím pre organizácie ochrany prírody, cezhraničného turizmu a ekoturizmu.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja, Juraj Dropa, hovorí: „To, čo tu návštevník uvidí, je absolútne neporovnateľné s tým, ako to tu vyzeralo pred tromi rokmi. Kompletne zrekonštruovaná kultúrna pamiatka, interiér plný interaktívnych náučných expozícií či záhrada, kde spoznáte tajomstvá flóry Dunajských luhov. Ekocentrum otvára bránu do prírody, prepája odborné a praktické aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy. Zameriavať sa bude aj na osvetu detí a mládeže. Zázemie poskytne organizáciám na ochranu prírody a podporí aj cezhraničný turizmus a ekoturizmus. Verím, že sa obnovený objekt spolu s areálom stane centrom života, oddychovou zónou a vytvorí atraktívne prostredie pre domácich i turistov.

KAŠTIEĽ SA PRE VEREJNOSŤ OTVORÍ V SOBOTU, 20. APRÍLA 2024.

Poháňaný obnoviteľnými energiami

Foto: Bratislavský kraj

Kaštieľ bude využívať obnoviteľné zdroje energie, napríklad vykurovanie tepelným čerpadlom. Takisto boli zrealizované adaptačné opatrenia na zmierňovanie negatívnych dôsledkov zmeny klímy, a to konkrétne zadržiavanie dažďovej vody a jej následné využitie, vodopriepustné plochy, využitie svetlých farieb pre zníženie prehrievania prostredia, vodný prvok na zlepšenie mikroklímy a ochladzovania prostredia. Stavebný odpad sa zhodnotil a následne opätovne využil.

Ďalšie plány

V ďalšom pláne je i oprava aj priľahlej sýpky zo 16. storočia, kde sa predpokladá vznik priestoru pre kultúru, pravdepodobne galérie. Historické dedičstvo Bratislavy tak bude lepšie uchované.

V záhrade budú umiestnené rôzne zážitkové a interaktívne prvky, ako biotopové jazierko schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevená dráha nad mokraďou, šplhací totem, interaktívna stena, zážitkový chodník „bosou nohou“, ako aj záchranná stanica pre zranené živočíchy.

Foto: Bratislavský kraj

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET