Miért párásodik télen a szélvédő és mit tehetünk ellene?

Fotó: Shutterstock

Amikor lehűl az időjárás, hónapok után ismét elkezd párásodni a szélvédő. Ez nem csak idegesítő, de veszélyes is. Lássuk, mit tehetünk ellene.


A szélvédő párásodását a meleg, nedves levegő hideg felülettel való érintkezése okozza. Ha az autóban melegebb van, mint kint, a vízpára kondenzálódik a hideg üvegen, azaz a szélvédő bepárásodik. Ehhez az autó fűtéséből, de magából az emberből, a légzésünkből vagy a ruházatunkból származó hő is elég.

Mit tehetünk a szélvédő párásodása ellen?

Fotó: unsplash

  1. Szellőztetés: Az első, legegyszerűbb megoldás a szellőztetés bekapcsolása. A szellőzőrendszer a meleg, nedves benti levegőt a kinti hideg – és lehetőleg száraz – légtömegre cseréli.
  2. Légkondicionálás: Még ha hidegben logikátlannak is tűnhet, a légkondi bekapcsolása eltávolítja a levegőből a nedvességet, így megelőzhető a kondenzáció.
  3. A szélvédő fűtése: A mostani autók többségében már van lehetőség a szélvédő fűtésére. Ez elősegíti az üveg melegen tartását, ami megakadályozza a kondenzációt.
  4. A nedvesség megelőzése: Mielőtt beülnénk az autóba, rázzuk le magunkról a havat. Ha ez mégsem elég, használjunk párátlanítót, ami szintén csökkenti a nedvességet az autó belterében.
  5. A szélvédő tisztítása: A zsíros, piszkos üveg hajlamosabb a párásodásra. A tisztításához használjunk speciális törlőkendőt, amely eltávolítja róla a szennyeződéseket.
  6. Antikondenzációs készítmények: Több olyan termék is van a piacon, ami segít megakadályozni a szélvédő párásodását.
  7. Tartsuk szárazon az autót: Ha van rá lehetőségünk, garázsban vagy fedett helyen parkoljunk. Ha gumiszőnyegeink vannak az autóban, a rajtuk összegyűlt vizet indulás előtt távolítsuk el. Ha viszont textilszőnyegeink vannak, időről időre szárítsuk ki őket.

Fotó: unsplash

Hűvösebb időben érthető, hogy igyekszünk felmelegíteni az autó belterét, de ilyenkor is nagy hasznunkra lehet, ha kis időre letekerjük az ablakot és kiszellőztetünk. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha egy kirándulás után hazaérünk – ha többen utaztunk az autóban, érdemes hidegben is alaposan kiszellőztetni, azaz pár pillanatra kitárni az ajtajait és a csomagtartóját. A meleg, nedves levegő ilyenkor gyorsan elillan. Ha mindezt a fenti trükkökkel kombináljuk, nem lesz gondunk a párásodással.

AMI MÉG ÉRDEKELHET