Unalmas Párizs? Így még biztosan nem próbáltad!

Reggeli edzésként például lépcsőzz fel az Eiffel-toronyba!

süti
Fotó: Shutterstock

Előző cikkünkben megnéztük, hogy érdemes közlekedni a belvárosban, és milyen szuper kiállításokat ne hagyjunk ki semmiképp. Most pedig kicsit elkalauzoljuk az olvasót a gasztronómia és a kötelező látnivalók világában. Lépcsőzésre fel!

Az étel miatt nem fog fájni a fejünk...

Párizsban képtelenség, hogy ne találjunk kedvünkre való falatot: mindegy, milyen kosztot kedvelünk, létezik rá helyi változat – jellemzően jobb is, mint bárhol máshol. A legendás régi és a feltörekvő új éttermekben a világ legjobb séfjei készítik kulináris különlegességeiket, de a Boulevard Raspail organikus termelői piacán is megtapasztalhatjuk a franciák ételek iránti tengermély szenvedélyét.

A reggeli feketét kísérő croissant-oknak talán csak a két csodálatos melegszendvics, a croque monsieur és a croque madame jelent konkurenciát, az ebédre elköltött, tápláló nicoise saláta vagy sajtos-sonkás quiche után pedig biztos, hogy bírni fogjuk a városnézést. A fő étkezés a vacsora legyen: a ratatouille, a sajtos fondue, a francia sólet, azaz a cassoulet, de egy ízletes sajttál is mind remek választás! A nehéz ételeket, mint amilyen rozmaringos sült bárány vagy a boeuf bourguignon, hagyjuk meg inkább a hideg téli estékre.

A helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt Chez Clement lánc éttermeiben elérhető áron merülhetünk el a tradicionális francia fogásokban, de a nemrég nyitott Le Servan is megér egy próbát, ahol a francia hagyományokat a délkelet-ázsiai ízekkel vegyítik. A vegetáriánusok az izraeli-francia Mizon étlapját olvasva fognak elolvadni, aki pedig ebédjét páratlan kilátást élvezve költené el, a Diadalívre néző, laza, családias hangulatú Casa Luca felé vegye az irányt.

Kényeztetés nélkül nincs nyaralás, ejtsünk szót tehát az édességekről is. Rendeljünk bátran klasszikus Éclair fánkot vagy válasszunk párat a szivárvány minden színében pompázó macaronokból. Ha pedig nyár lévén valami hideg esne jól, a lehető legjobb helyen vagyunk! A Berthillon, Párizs leghíresebb fagylaltozója ugyanis fogalom: a fantasztikus ízkombinációkat felvonultató, adalékmentes gombócok feledtetik velünk a hőséget! De ha nincs kedvünk kiállni a sort, a város legrégebbi fagyizója, a Raimo sem okoz csalódást.

Fotó: Shutterstock

Na jó, ezeket is muszáj látni egyszer

A fények városába látogatva feltétlenül szánjunk pár órát néhány „nagy öreg” felkeresésére is. Tény, hogy a tipikus turistalátványosságokat – ha máshonnan nem, a filmekből – unalomig ismerjük, a körülöttük tolongó tömeget pedig nem kedveljük. Ezek a nevezetességek azonban valóban kézzel fogható atmoszférájukkal hódítanak, közvetlen közelükben tapasztalhatjuk meg igazán a romantikus párizsi életérzést.

Nincs ember a Földön, aki nem hatódna meg a hűslombú fákkal, luxusüzletekkel és imádni való kávézókkal szegélyezett Champs-Élysées-n andalogva vagy a Szajna fölé hajoló bárok egyikében kiváló francia vörösbort kortyolgatva! Ugyanígy a pusztító tűzvészt követően újjáépítés alatt álló, várhatóan 2024 decemberében megnyíló Notre-Dame történelmi homlokzata is megdobogtatja szívünket, Versailles befogadhatatlan pompája pedig kivétel nélkül mindenkit elvarázsol.

A Louvre több tízezer remekműnek otthont adó termeit egy emberöltő is kevés bejárni, ezért teljes nyugalommal váltsunk jegyet harmadjára, negyedjére is! Hogy elkerüljük a többórás várakozást, válasszunk a soron kívüli belépést lehetővé tevő jegytípusok közül, de váltsuk meg őket hetekkel korábban. Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony sem maradhat ki úti tervünkből. Liftek helyett idén azonban válasszuk a sportos nehezítést: a fémmonstrum első két szintjére 674 lépcsőfok vezet fel – vegyünk néhány mély lélegzetet, és másszuk meg az 1889. évi világkiállítás főszereplőjét!

www.youtube.com

【4K】- Walking up the Eiffel Tower via Stairs to first and second floor - 🇫🇷 Paris
AMI MÉG ÉRDEKELHET