Sú neviditeľné a zákerné – čo si počať s plošticami?

Paríž zaplavili ploštice, čo ohrozuje aj olympiádu v roku 2024 .

Foto: Getty Images Hungary

Hostiteľa letnej olympiády 2024 -Paríž- zaplavili ploštice, francúzska vláda plánuje bojovať s nimi koordinovanými akciami.

Asi neexistuje nepríjemnejšia vec, ktorou sa môžete „nakaziť” počas cestovania, ako sú ploštice. Tento hmyz, ktorý má hnedú farbu, útočí v noci a je veľký asi ako jadierko z jablka, sa môže skryť vo foteloch alebo inom nábytku a okrem ľudí môže poštípať aj zvieratá. A na dôvažok – ich ničenie je veľmi ťažké a trvá dlho.

Vo Francúzsku sa z tohto stal pálčivý problém. Ostáva necelých 10 mesiacov do začiatku ďalšej letnej olympiády a situácia sa vo francúzskom hlavnom meste stáva neudržateľnou. Domáci sa obávajú toho, že ak sa včas nepodarí vyriešiť túto situáciu, môže mať táto invázia vplyv aj na športovú udalosť.

VÁŽNOSŤ SITUÁCIE DOBRE UKAZUJÚ VIDEÁ, KTORÉ KOLUJÚ NA INTERNETE A NA KTORÝCH OBYVATELIA INFORMUJÚ O HMYZE VYSKYTUJÚCOM SA Aj V AUTOBUSOCH A METRE.

twitter.com

ALE ČO VIE UROBIŤ CESTOVATEĽ?

Keď sa po ceste lietadlom zvalíte do hotelovej postele, v každom prípade preskúmajte izbu – aj vtedy, keď vyzerá čistá. Teplo, krv a oxid uhličitý totiž ploštice priťahujú oveľa viac ako hygienické podmienky.

PO TOM, AKO STE OTVORILI DVERE NA IZBE, OPLATÍ SA ODLOŽIŤ KUFRE DO KÚPEĽNE

Ploštice majú šesť nôh, nemajú krídla a ich vajíčka sú drobné a biele. Skontrolujte matrace, posteľnú bielizeň, stoly a akékoľvek miesto, kde sa môžu skryť.

„Prvá vec , ktorú si môžete všimnúť, sú fľaky po stolici, ktoré zanechajú ploštice. Vyzerajú, akoby niekto urobil bodku fixkou na látku, ”

hovorí v článku o znakoch, ktoré prezradia prítomnosť ploštíc, Dr. Judy Gangloff- Kaufmann, hlavná poradkyňa zameraná na škodcov na Cornell University.

Podľa špecialistky sa oplatí zobrať so sebou baterku, pretože vo svetle môžete odhaliť bledé, inak priesvitné vajíčka.

AKO VYZERÁ POŠTÍPANIE PLOŠTICOU?

Podobá sa skôr na drobné vyrážky, preto sa môže stať, že niečo tušiť začnete neskoro. Pre štípance je typické, že sa objavia v jednom rade: ploštice postupujú metodicky v jednej línii, majú radi končatiny človeka. Samotné uštipnutie nie je nebezpečné, svrbiace bodky po pár dňoch zmiznú.

NIČENIE PLOŠTÍC NECHAJTE NA ODBORNÍKOV

​Keď v izbe nájdete znaky, ktoré poukazujú na prítomnosť ploštíc, okamžite informujte personál hotela a požiadajte o inú izbu čo najďalej od tej, v ktorej ste ubytovaní. Ploštice sa oplatí zveriť odborníkom, to je vždy najistejší spôsob ich zničenia.

ČO MÁTE UROBIŤ PROTI PLOŠTICIAM, KEĎ UŽ SME DOMA?

Po návrate domov sa oplatí ísť hneď aj s batožinou do kúpeľne. Vyložiť všetky veci na bielu alebo svetlú podložku, napr. do vane, aby sme zistili, či máme so sebou týchto parazitov. Oblečenie môžete kľudne vytriasť do vane a hoďte ho hneď do práčky a vyperte alebo vysušte na čo najvyššej teplote.

Podľa odborníkov je potrebný aspoň 20-minútový program, aby ste sa zbavili chrobákov a ich vajíčok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET