Po stopách hľadania pána Darcyho v anglickom Derbyshire

Spisovateľka Jane Austenová raz napísala, že „v Anglicku niet krajšie grófstvo ako Derbyshire“. Prinášame niekoľko tipov na výlety pre fanúšikov Jane Austenovej, vrátane kľúčových miest, kde sa natáčal kultový film „Pýcha a predsudok“.

Derbyshire
Foto: Shutterstock

Jane Austenová poznala oblasť Peak District a cesta pani Elizabeth Bennettovej v tomto diele to brilantne ilustruje.

Jane Austenová a jej svet

Diela Jane Austenovej, ako napríklad "Pýcha a predsudok" a "Rozum a cit", sú známe tým, že neopakovateľným spôsobom zobrazujú anglickú spoločnosť na začiatku 19. storočia, so zameraním na životy šľachty a záležitosti srdca i manželstva. Zatiaľ čo Austenovej romány nie sú zasadené špecificky do oblasti Peak District, jej diela často skúmajú a popisujú anglický vidiek a sociálnu dynamiku vo vidieckych komunitách, čím veľmi pripomínajú krajinu a životný štýl v regiónoch ako práve Peak District. Navyše, táto oblasť sa stala priam povinnou jazdou pri filmovom stvárňovaní jej diel.

Peak District

Foto: Unsplash /

Peak District, ktorý sa nachádza v strednom Anglicku, je známy svojou neopakovateľnou prírodnou krásou, ktorú charakterizujú zvlnené kopce, drsné vresoviská a malebné dedinky. Je to obľúbená destinácia pre pešiu turistiku, cyklistiku a outdoorové aktivity, ponúka úchvatné výhľady a príležitosti na objavovanie historických a čarovných miest.

Navštívte Chatsworth House

Pemberley je fiktívny domov predkov temperamentného pána Darceyho v Chatsworth House a natáčali sa tu i iné televízne seriály a filmy. Chatsworth House má všetko – nachádzajú sa tu rozsiahle, rozmanité záhrady, honosné interiéry i možnosti nahliadnutia k farmárskemu životu. Malá časť Chatsworth House je prístupná verejnosti za účelom prehliadky. Mnohí, zasvätení do tvorby autorky tvrdia, že dedinka Bakewell, vzdialená pár kilometrov od Chatsworth House, bol inšpiráciou pre knižnú dedinu Lambton, kde hlavná hrdinka Elizabeth zostáva pred svojou návštevou v Pemberley.

Navštívte The Rutland Arms, Bakewell

V roku 1811 sa v rámci svojich ciest po Derbyshire Jane Austenová ubytovala v hoteli Rutland Arms, kde potom zrevidovala rukopis predmetnej knihy. Hotel, ktorý bol premyslene zrekonštruovaný na boutique hotel, je však otvorený i pre neubytovaných na stolovanie, popoludňajší čaj alebo „len“ kávu a koláč v jednom zo svojich dobových salónikov. Môže to však byť i vaša skvelá základňa na objavovanie tejto oblasti.

Navštívte Haddon Hall

Scény z Pýchy a predsudku sa natáčali aj v neďalekom Haddon Hall, stredovekom kaštieli s nádhernými romantickými záhradami. Haddon Hall je ideálny na návštevu počas teplejších mesiacov, avšak počas Vianoc tu nájdete sviatočný remeselnícky trh.

Navštívte Stanage Edge

Foto: Unsplash / Rob Bates

Scéna, kde Elizabeth Bennetová zasnene hľadí na vresoviská, bola natočená práve tu. V okolí sa dá absolvovať veľa krásnych prechádzok do prírody.

Navštívte The Peacock at Rowsley


Pre starostlivosť hodnú filmovej hviezdy, prečo nezostať v The Peacock at Rowsley, kde údajne býval štáb i herci počas natáčania Pýchy a predsudku? The Peacock je luxusný boutique hotel, ktorý je súčasťou Haddon Estate. Je to ideálne miesto na objavovanie Bakewellu i zvyšku oblasti Peak District. Alebo len navštívte reštauráciu a pochutnajte si na špičkovom jedle.


Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET